Šta radi sedam i po hiljada iranskih specijalaca u Iraku

340

Nakon što je najnovije demonstracije građana Iraka iranski vođa Hamenei opisao kao zavjeru, a njegove marionetske šiijske falange zvane Hašd izrazile spremnost da interveniraju protiv demonstranata, pukovnik Hasan Keremi, komandant jedinice za specijalne namjene snaga za unutrašnju sigurnost Irana, objavio je jučer da se u Iraku nalazi 7.500 pripadnika specijalnih iranskih snaga. Njihovo prisustvo je opravdao objašnjenjem da će te snage osiguravati šiijski obred „erbeinijje Husein“ – „četeresnica“ Huseina, radijallahu anhu, dok irački demonstranti optužuju iransku Revolucionarnu gardu  i šiijske falange da napadaju i ubijaju demonstrante.

U izjavi za Mehr News Agency blisku iranskom režimu, pukovnik Keremi je kazao: „Više od 10.000 pripadnika specijalnih snaga radi na osiguravanju obreda erbeinijje, od čega 7.500 direktno na terenu. Uz to imamo i 4.000 pripadnika u rezervi.“

On je otrkio da procesiju ovog obreda koja se prostire od unutrašnjosti Irana do unutrašnjosti Iraka osigurava 30.000 policajaca.

„Obavljamo obavještajno-sigurnosne zadatke, a kako bismo mogli kontrolirati situaciju imamo svoje pripadnike i unutar povorki procesije“, izjavio je.

Iranski mediji uporno masovne narodne demonstracije u Iraku nazivaju „djelima nereda i anarhije“, te ih dovode u vezu sa stranim silama. Inače, jedan od razloga nezadovoljstva Iračana je miješanje teheranskog režima u unutrašnja pitanja Iraka, pa je i jedna od najistaknutijih parola demonstranata „Da bi Bagdad bio slobodan, Iran mora otići“.

Nakon godina jakog iranskog utjecaja u Iraku socijalno, ekonomsko i sigurnosno stanje u toj zemlji je veoma loše.

Iranske specijalne snage ranije su učestvovale u nasilnom razbijanju demonstracija koje su se dešavale u decembru 2017., i januaru 2018., u više iranskih gradova.

Smiruje li se intenzitet protesta

Jučer je u Bagdadu bilo relativno mirno i Zelena zona je otvorena, ali je i dalje na snazi blokada društvenih mreža. Ministarstvo odbrane Iraka objavilo je pogibiju jednog pripadnika sigurnosnih snaga i ranjavanje četvorice, od kojih su dvojica oficiri, tokom razmjene vatre u istočnom dijelu Bagdada.

Irački premijer je izjavio da se „stanje normalizira“, dok je parlament izglasao raspuštanje pokrajinskih i općinskih skupština.