Svjetska banka kažnjava Ugandu zbog zabrane homoseksualizma

120
uganda-580x384

Svjetska banka odgodila je u četvrtak isplatu 90 milijuna dolara kredita namijenjenog ugandskom zdravstvenom sustavu zbog zakona koji je ta zemlja pooštrila kažnjavanje homoseksualnog ponašanja i homoseksulaca. To je neuobičajen potez institucije koja broji 188 članica i koja obično izbjegava miješanje u politiku. Uganda je jedna od 38 zemalja podsaharske Afrike u kojoj se zakonski sankcionira homoseksualno ponašanje te jedna od 83 zemalja u svijetu u kojima je homoseksualno ponašnje izvan zakona.

„Odgodili smo odluku o kreditu ( koji financira projekt u ugandskom zdravstvenom sustavu i predstavlja produžetak kredita koji je dodijeljen 2010 godine a namijenjen je zaštiti novorođenčadi, trudnica, majki i planiranju obitelji) kako bismo osigurali da donošenje novog zakona neće imati štetne učinke na ciljeve razvoja (projekta)” glasnogovornik Svjetske banke David Theis poručio je mailom.

Svjetska banka, institucija utemeljena radi borbe protiv siromaštva sa sjedištem u Washingtonu, u Ugandi sa 36 milijuna stanovnika, financira projekte u vrijednosti od 1,56 milijarde dolara.

Odgađanje davanja kredita slijedilo je poteze Norveške i Danske koje su najavile povlačenje svojih donacija Ugandi zbog dotičnog zakona. Sjedinjene Američke Države, najveća članica Svjetske Banke, priopćile su kako razmatraju svoje veze s Ugandom.

Predsjednik Ugande Yoweri Museveni početkom tjedna potpisao je prijedlog zakona kojim se postrožuju kazne protiv homoseksualnog ponašanja te se homoseksualni čini definiraju kao zločin za koji je moguće dobiti doživotnu zatvorsku kaznu.Homoseksualnost je zločin koji se zakonski kažnjava u 38 od 54 zemalja podsaharske Afrike.

Prilikom potpisivanja prijedloga zakona prošli tjedan predsjednik Ugande priopćio je kako neće dozvoliti da Zapad njegovoj zemlji nameće svoje vrijednosti.

„Već duže vrijeme smo razočarani ponašanjem zapada, načinom na koji se ponašate,” rekao je za američki CNN. „Naše razočaranje je sada prešlo u ogorčenost pošto nažalost vidimo da živite onako kako živite, ali mi šutimo o tome. I sada nam kažete „i vi morate živjeti na naš način” – e tu mi kažemo – ne.”

Predsjednik Museveni izjavio je kako je odluku o potpisivanju zakona donio nakon što je zatražio mišljenje znanstvenika o homoseksualnosti i dobio znanstveno objašnjenje da ne postoji nikakav gen za homoseksualnost već da se u slučaju homoseksualnosti „radi o odabiru prihvaćanja nenormalnog ponašanja”.

„Takvo ponašanje je naučeno i može se jednako tako odučiti od toga,” rekao je predsjednik Museveni. Tvrdi kako su cijelu raspravu izazvale zapadne interesne grupe koje dolaze u škole u Ugandi pokušavajući zavesti djecu na homoseksualnost. Zbog toga se, kako izjavljuje predsjednik Museveni, išlo na zakon kojim će se sankcionirati sama promidžba homoseksualnog ponašanja.

Bloomberg prenosi kako su se nakon potpisivanja zakona protiv homoseksualnosti 24. veljače počele događati vrlo čudne stvari s ugandijskom valutom koja je do tada bila druga po redu najuspješnija afrička valuta. Ugandijski šiling iznenada je pao za 2,9 posto u odnosu na američki dolar, što je najveći pad među valutama nakon pada ukrajinske hrivnije i haićanske gurde. To je preokret trenda oporavka ove valute u prvih sedam tjedana nove godine kada je šiling rastao 3,1 posto.

Jacques Nel, ekonomist iz NKC Independent Economists u Južnoj Africi za Bloomberg analizira kako bi se deficiti u proračunu Ugande mogli negativno odraziti na položaj valute. „Dugoročno može doći do povlačenja stranih investicija, što će imati veći značaj od povlačenja stranih donacija,” rekao je Nel. Zakon „stvara povećani rizik zbog kojeg tvrtke ne bi mogle dalje ulagati ili bi njihove investicije bile manje,” rekao je. ( http://narod.hr)