Tako me je naučio namaz

2942

Piše: Muslih bin Zuvejd el-Utejbi
Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Hvala Allahu koji je muslimanima propisao klanjanje namaza pet puta dnevno i za tih pet djela obećao pedeset nagrada. Neka je salavat i selam na Muhammeda, s.a.v.s., koji je kazao: ”Moja najveća radost je u namazu.”
Namaz ima veliko i nezamjenjivo mjesto u islamu i obaveza je svakog muslimana i muslimanke da, što više i bolje, pronikne u tajne namaza kako bi u njemu otkrio mnogobrojne koristi, prednosti, mudrosti, dragocjenosti i kako bi mu pristupao i obavljao ga onako kako je to činio Allahov Poslanik, s.a.v.s., i njegovi iskreni sljedbenici.
Prednosti i koristi namaza u našem životu ne mogu se izbrojati niti razumom dokučiti, pa ću se ovdje zadržati samo na nekim koristima kojima je mene naučio namaz, a koje svaki musliman, koji redovno obavlja namaz, može otkriti i potvrditi.
Putem namaza sam naučio vrijednost i važnost vremena u životu čovjeka, jer namaz je propisan u tačno određeno vrijeme i ne može se klanjati prije ni poslije tog vremena, osim uz opravdan razlog.

Namaz me je naučio da shvatim važnost podjele djela, poslova i njihovu raznovrsnost. Naime, muslimanima je propisano pet namaza, ali se oni razlikuju po broju rekata i po svojoj formi, jer se u nekim namazima Kur'an uči naglas, a u nekima u sebi.

Namaz me je podučio vrijednosti i važnosti znanja, jer onaj ko ne posjeduje znanje on ne može ni raditi određeno djelo temeljito i ispravno.

Namaz me je naučio da shvatim važnost aktivnosti, stalne inicijative i požurivanja sa činjenjem dobrih djela, kao i opasnosti nemara, popuštanja i kašnjenja sa izvršavanjem svoje zadaće.

Namaz me je naučio još jednoj važnoj stvari, a to je da islamski ummet ne može doživjeti istinski uspjeh i preporod u svome životu bez jedinstvenog vođe i da je obaveza pokoravati se vođi muslimana. Ako bismo skupno klanjali namaz ali bez imama, ili ako bi nam namaz predvodilo više imama, onda namaz ne bi bio obavljen kako dolikuje.

Naučio me je namaz da je naša snaga u zajedništvu, jedinstvu, džematu, jer, i sâm pogled na čvrsto zbijene safove muslimana u namazu za jednim imamom, ulijeva strahopoštovanje u srca ljudi.

Naučio me je namaz da, što smo bliži jedni drugima, šejtan i njegova prokleta družina imaju sve manje šanse da uđu među nas i da posiju smutnju, mržnju i neprijateljstvo među nama.

Naučio me je namaz da ljudska duša zahtijeva samoobračun (mudžahedu) i kada što više ljudi učestvuje u tome, onda je uspjeh mnogo veći, kao i to da su oni koji ustaju na sabah-namaz sigurni pobjednici.

Namaz me je naučio da shvatim vrijednost Kur'ana i Sunneta, jer prednost u imametu i predvođenju namaza ima onaj ko najviše zna iz Kur'ana i Sunneta.

Namaz me je naučio poštivanju starijih muslimana, jer se, u slučaju podjednakog poznavanja Kur'ana i Sunneta, prednost u imametu daje onom ko je stariji.

Namaz me je naučio natjecanju u dobrim djelima i nastojanju da se na vrijeme zauzme mjesto u prvom safu.

Namaz me je naučio da svakom velikom djelu prethodi temeljita priprema. Tako imam ne može izgovoriti početni tekbir i započeti namaz bez prethodno proučenog ezana, zatim ikameta i formiranja safova.

Namaz me je naučio da objektivan i opravdan razlog može biti isprika i opravdanje za nečinjene određenog djela.

Namaz me je naučio duhovnoj i tjelesnoj čistoći i važnosti stalne brige o njima.
To su samo neke koristi kojima je mene naučio namaz, a vjerovatno ste većinu njih i vi sami otkrili i doživjeli. Zato ustrajmo u namazu kako bismo otkrili što više njegovih koristi i mudrosti. Molim Allaha da naša najveća radost bude u namazu.