The Washington post: Saudijski princ rekao za Khashoggija da je opasni islamista

804

Nekoliko dana prije priznanja da je ubijen u konzulatu: Šta je MbS rekao za Hašukdžija
Američki list The Washington Post objavio je, pozivajući se na obaviješteni izvor, da je princ Muhammed ibn Selman u telefonskom razgovoru sa Jaredom Kushnerom i Johnom Boltonom, Trumpovim savjetnikom za nacionalnu sigurnost, opisao saudijskog disidenta i novinara Jamala Khashoggija kao opasnog islamistu.
List navodi da je saudijski prijestolonasljednik ovo spomenuo u razogovoru koji se vodio nekoliko dana nakon Khashogijevog nestanka i prije nego što će Saudijska Arabija službeno priznati da je novinar i disident ubijen u njihovom diplomatsko-konzularnom predstavništvu u Istanbulu.
Princ MBS je dvojici američkih zvaničnika rekao da je Khashoggi član pokreta Muslimanska braća, iako je novinarova porodica više puta to negirala. Bolton, naveo je izvor The Washington Posta, nije nijednom gestom pokazao da se slaže s tim opisom ubijenog novinara.
The Washington Post prenosi da je princ Muhammed ibn Selman tokom razgovora podstakao Kushnera i Boltona da rade na očuvanju snage američko-saudijskog saveza.