TVSA zabranila saopćenje reisa Kavazovića o odluci suda iz Strazbura o nani Fati

399

Zabrana pristupa najistaknutijih dužnosnika Islamske zajednice BiH nova je stepenica na koju je dovedena kantonalna Televizija Sarajevo. Došli smo do saznanja da je Islamska zajednica zaprimila dopis gdje je rečeno da je TVSA zabranila uvrštavanje saopćenja u kojem je reisu-l-ulema Husein ef.Kavazović pozdravio odluku Evropskog suda za ljudska prava kojom se od BiH traži sklanjanje crkve iz dvorišta nane Fate Orlović. U saopćenju je bio i njegov poziv Srpskoj pravoslavnoj crkvi da prihvate i pomognu izvršavanju odluke suda.

Za naređenje da se izbriše Kavazovićevo saopćenje sa liste za dnevnik naveden je Aid Mršić. Njega je nedavno direktorica Kristina Ljevak zaposlila kao šefa News odjela TVSA. On je njoj i politikama koje stoje iza nje uzvratio organiziranjem višesatnog prenosa homoseksualne parade uživo.

Ovakav sraman odnos TVSA prema Islamskoj zajednici nastao je nakon emitiranja uvredljivog filma kojim se negira genocid nad Bošnjacima, a koji je pogodio majke Srebrenice, borce i širu javnost u BiH. Uz odbijanje izvinjenja žrtvama i svjedocima genocida, Ljevak je pokušala za saučesništvo u ovom zlodjelu od filma uvući i Islamsku zajednicu pa su se iz Rijaseta ekspresno ogradili od toga. Po riječima nekadašnjeg člana Nadzornog odbora TVSA Hajrudina Hrvačića, najprije je uslijedilo distanciranje Islamske zajednice od saradnje sa TVSA kao odgovor za pokušaj njihovog kompromitiranja i dovođenja u vezu sa filmom. Vjerovatno je to jedan od razloga da Ljevak preko Mršića ovako uzvraća Islamskoj zajednici. Ono što je dodatno kompromitovalo TVSA su podaci da je za 11. juli bilo planirano emitiranje filma o stradanju u srebreničkom kraju, ali je Ljevak zabranila taj film te umjesto njega nabavila velikosrpski gdje se ta stradanja relativiziraju.

Za kratko vrijeme TVSA je postala medij gdje se filmovima negira genocid, okreću leđa majkama Srebrenice, prenose šarena paradiranja i mjesto gdje su riječi poglavara Islamske zajednice zabranjene.