U slikovnici za djecu od ‘analnog seksa’ do…

2255

Pod motom “bez dlake na jeziku”, uz slikovnice o “100 zabavnih igara”, princezicama, puzzlama i ostalim igračkama za djecu, po cijeni od 15 KM prodaje se „bogato ilustrirana“ knjižica u kojoj djeca mogu “saznati”, na primjer, šta je to analni seks i zašto se “stimulacijom ovog organa može doći do prijatnosti i kod muškaraca i kod žena”

U jednoj prodavnici dječjih igračaka na atraktivnoj lokaciji na sarajevskoj Ilidži, ovih dana se u prodaji pojavila “slikovnica” pod naslovom “Seks za početnike”, potvrdili su portalu INS neugodno iznenađeni roditelji koji su primijetili ovaj “priručnik” autorice Jasminke Petrović, s ilustracijama Dobroslava Boba Živkovića, čiji je izdavač Kreativni centar iz Srbije.
Pod motom “bez dlake na jeziku”, uz slikovnice o “100 zabavnih igara”, princezicama, puzzlama i ostalim igračkama za djecu, po cijeni od 15 KM prodaje se „bogato ilustrirana“ knjižica u kojoj djeca mogu “saznati”, na primjer, šta je to analni seks i zašto se “stimulacijom ovog organa može doći do prijatnosti i kod muškaraca i kod žena”, te šta je neophodno za isti.

Kako navodi portal INS, također se nude i informacije o korisnosti samozadovoljavanja, o homoseksualizmu, o dužini “one stvari”, o “seksu putem telefona”, kao i “primjeri” ilustriranih seksualnih odnosa s opisima konkretnih situacija, počevši od odnosa s ljetne plaže, do “trganja spavačica” itd…

“Ovdje ćeš pronaći sve što želiš znati o seksu… Ovo nije priča o pčelama i cvijeću”, navodi autorica.

Otkrit ćete, piše autorica, „zašto je seks zanimljiv i koristan“, uz ilustraciju međusobnog dodirivanja mlađih osoba.

Iako autorica navodi da o „seksualnom životu“ govori kroz prizmu humora, činjenica da se ovakvo djelo čini dostupnim javnosti pod firmom „edukativne knjige za decu“, u najmanju ruku čudi. Zato roditelji tvrde da su neugodno iznenađeni ponudom ovakve publikacije, a posebno da je ista završila među igračkama i slikovnicama za djecu manjih uzrasta.

Bez namjere, kao kažu, da se u eri interneta “pod tepih” gura i ovaj segment u odgajanju djeteta, nameće se pitanje ko to radi i na kakav način djeca primaju navedene informacije, piše INS.

Prodavači tvrde da je knjiga čak odobrena od Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo.

U više navrata proteklih dana smo pokušali provjeriti navedenu informaciju kod ministra Elvira Kazazovića i Ministarstva obrazovanja KS, ali odgovor na naš upit zasada nismo dobili, navodi u tekstu portal INS.

Knjiga Seks za početnike nastala je u Srbiji, a u toj zemlji važi tamošnji „najznačajniji životni priručnik za mlade njihove roditelje i profesore“. Objavljena je u više izdanja izdanja u Srbiji i van te zemlje.

Negativne reakcije izazivala je i u beogradskim školama, kao i pitanja roditelja „kakve mi to knjige preporučujemo deci”, kako je objasnila jedna bibliotekarka, ali navodno su roditeljima naknadno objašanjeno, pa su prihvatili ovakve „priručnike“.