Udruženje Prosvjetitelj obilježilo Dan državnosti BiH i 25 godina postojanja

567

Za Udruženje “Prosvjetitelj” protekla dva dana su bila posebno svečana. Osim što je obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine “Prosvjetitelj” je obilježio i 25 godina od osnivanja.

Prije tačno 25 godina, 1993. godine u Srebrenici u vrijeme najveće krize nastalo je udruženje koje će punih 25 godina raditi za dobrobit zajednice. Danas je to udruženje koje radi širom BiH (više od 30 aktivnih općinskih timova), ali i dijaspore. Pravno registrovano Udruženje djeluje u Švicarskoj, Danskoj, Australiji, a u SAD-a djeluje veoma jak tim članova.

U subotu, 24. 11. u punoj sali Bosanskog kulturnog centra u Kalesiji održana je Skupština “Prosvjetitelja” povodom Dana državnosti i 25 godina postojanja i djelovanja Udruženja. Bila je to prilika da se članovi i gosti koji su došli iz cijele BiH, ali i iz dijaspore podsjete na mali dio onoga što je Udruženje radilo u proteklom periodu.

Nakon proučenog ašereta i intoniranja državne himne prisutni su pogledali film o Udruženju “Prosvjetitelj”. Ilahijama i kasidama prisutne su počastili Mustafa Isaković, posebno emotivno je bilo izvođenje Devet heroja, i Muhamed Gagulić, a monologom Adnan Mujaković. Na rahmetli Aliju Izetbegovića te devet narodnih heroja posjetili su i polaznici Prosvjetiteljevog Edukativnog centra iz Živinica. Svoje obraćanje imali su Zlatni ljiljan Ibrahim Jahić Čiko i Elvis Gogić, predsjednik Udruženja.

“Prosvjetitelj” tradicionalno dodjeljuje Zlatne plakete istaknutim ličnostima, fizičkim i pravnim licima za doprinos u afirmaciji vjere islama, države Bosne i Hercegovine te Bošnjaka. Plakete su uručili predsjednik Udruženja Elvis Gogić te trojica Zlatnih ljiljana Ibrahim Jahić, Amir Ismić te Muharem Sinanović.

Plakete su dobili sljedeća pravna i fizička lica: Islamska zajednica, Muftijstvo tuzlansko; Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH; Savez bošnjačkih nevladinih organizacija Bosne i Hercegovine; Sedma muslimanska viteška oslobodilačka brigada; Udruženje boraca “Crni labudovi”; Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama; Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci; Humanitarna organizacija Hasene; Malonogometni klub Calp Zenica; Streljački klub “Target” Zenica; Mevludin ef. Hrnjić; Senad Kruško; Arif Oruč i dr. Elmir Jahić.

Izaslanik muftije tuzlanskog dr. Mensur Husić čestitavši Dan državnosti BiH i 25. godišnjicu osvrnuo se na rad Udruženja, rezultate koji su postignuti, ali i na dugogodišnju saradnju sa Islamskom zajednicom.

Uručena je i nagrada za osvojeno prvo mjesto za literarni konkurs koje je raspisalo Udruženje “Prosvjetitelj” povodom Dana državnosti i 25. godišnjice postojanja. Treba istaći da je konkurs bio izuzetno uspješan te da je pristiglo 45 radova kako iz BiH, tako i iz dijaspore. Zlatna plaketa i 1000 KM je uručena Amiru Mustafiću iz Vogošće za priču Almasine cipele.

Za kraj manifestacije recital je imao član Udruženja Vehbija Ibrahimović.

U nedjelju, na Dan državnosti u Tuzli Sektor za afirmaciju žene muslimanke u društvu Udruženja “Prosvjetitelj” organizovao je Skupšinu povodom Dana državnosti i 25 godina postojanja. Ovo je sektor koji je dao veliki doprinos u radu Udruženja “Prosvjetitelj”, a to se vidjelo i na ovoj manifestaciji. Prisutne članice i gošće imale su priliku pogledati rad ovog sektora i Udruženja općenito.

Prisutnima su se obratile Hasiba Saračević, generalna koordinatorica Sektora za afirmaciju žene muslimanke u društvu te Emina Hajdarević, zamjenica koordinatorice.

Posebnu draž dali su najmlađi koji su izvodili recitale, ilahije i kaside.

I na Skupštini ženskog sektora dodjeljene su Zlatne plakete. Priznanja za svoj rad i doprinos Udruženju i bosanskohercegovačkom društvu dobile su: Mersiha Numanović, Sabiha Hodžić te Begija Smajić, prvi zastupnik u Skupštini manjeg bh. entiteta.

Dodjeljene su i nagrade za drugo i treće mjesto za literarni konkurs. Priznanje za drugo mjesto i nagradu u iznosu od 500 KM dobila je Dženita Hrnjičić iz Sarajeva za priču Lijepa vijest te Adela Jašarević iz Zvornika za treće mjesto i nagradu u iznosu od 300 KM za priču Udruženje “Prosvjetitelj-Muallim”.

Udruženje “Prosvjetitelj” će i u narednom periodu nastaviti sa aktivnostima povodom 25 godina djelovanja.