petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Ako želiš da ti dan bude sretan, unesi radost u srca drugih ljudi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Skupina muslimanskih mladića je sa velikom zabrinutošću razgovarala o smutnji koja sve više uzima maha među muslimanima. Razgovarali su o lošem ahlaku, međusobnoj netrpeljivosti, podjelama, zavidnosti, ogovaranju, potvorama, odbacivanju, kao i o potrebi popravljanja ahlaka i odnosa prema ljudima, a posebno prema muslimanima, odnosno o potrebi čišćenja srca, jer je to jedan od najveličanstvenijih ibadeta koji je danas, nažalost, uveliko zapostavljen.   

U želji da svoje prijatelje podstakne na popravljanje ahlaka i čišćenje srca, jedan od njih rekao je: ”Kad god prođem pored lijepo izgrađene muslimanske kuće, ja molim Allaha da tom muslimanu i njegovoj porodici podari berićet u kući.” 

Drugi je rekao: ”Kad god vidim neku blagodat kod muslimana (dobar automobil, koristan projekat, dobro odgojenu djecu, i sl.), ja proučim sljedeću dovu: ‘Allahu, učini da mu blagodati koje si mu podario budu pomoć i podrška u pokornosti Tebi, i podari mu berićet u njima!”’

Treći je rekao: ”Kad god vidim muslimana kako šeta sa svojom suprugom i kako su nasmijani i sretni, ja zamolim Allaha da ujedini njihova srca u iskrenoj ljubavi i pokornosti Allahu, dželle šanuhu.” 

Četvrti je rekao: ”Kad god naiđem pored grješnika koji čini određeni grijeh, ja zamolim Allaha da ga uputi na pravi put i da mu oprosti grijehe.” 

Peti je rekao: ”Što se mene tiče, ja stalno upućujem Allahu dovu da uputi sve ljude na Pravi put i da ih zaštiti od džehennemske vatre.”

Šesti je rekao: ”Ja svaku noć pred spavanje učim ovu dovu: ‘Gospodaru moj, ja sam oprostio i halalio svakom muslimanu koji me je uvrijedio, pa mu i Ti oprosti! Gospodaru moj, ja ne želim da budem uzrok patnje bilo kojeg muslimana na Sudnjem danu!”’

Eh, divnih li i čistih srca! Zar mi kao muslimani imamo veću potrebu danas od potrebe za čistim i plemenitim srcima, ispunjenim svjetlom imana i bratskom ljubavlju!? 

Stoga, ako želiš da ti dan bude sretan, unesi radost u srce svog brata muslimana, pa će ti se sreća dvostruko vratiti. A ako želiš biti stalno sretan, neka onda to bude tvoj običaj i stalna praksa. Jer, onoliko koliko ti usrećuješ druge ljude, Allah će tebe usrećiti. 

Milostivi Allahu, nemoj nas lišiti blagodati čistoće srca, jer je to uzrok spasa na Sudnjem danu i ulaska u Džennet, kao što si nas podučio jezikom Tvog časnog poslanika, Ibrahima, alejhi selam, koji je rekao: ”Samo će onaj koji Allahu srca čista dođe spašen biti.” (Eš-Šua'ra, 89.) 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA