SAFF

Ako želiš znati svoje stanje u kaburu, pogledaj stanje svoga srca u grudima

Facebook
Twitter
WhatsApp

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Uzvišeni Allah, objavio je: ”One koji vjeruju i čija se srca, kad se Allah spomene, smiruju – a srca se doista, kad se Allah spomene, smiruju!” (Er-Ra'd, 28.)

Ibnul-Kajjim el-Dževzijje, rekao je: “Stanje čovjeka u kaburu je kao stanje srca u grudima: blaženstvo ili mučenje, zatvaranje ili oslobađanje. Ako želiš znati kakvo će biti tvoje stanje u kaburu, pogledaj stanje svoga srca u grudima.

Ako ti je srce puno vedrine, spokoja, smirenosti i čistoće, takvo će, ako Bog da, biti i tvoje stanje u kaburu. I obrnuto.

Zato ćeš vidjeti da najviše smirenosti posjeduju bogobojazni ljudi, oni koji su lijepog ahlaka i koji su velikodušni i tolerantni. Jer, iskrena vjera (iman) otklanja brige i tjeskobe, i ona je najveća radost i utjeha vjernicima.

Kome je tesbih (veličanje Allaha) stalna praksa, u njegovom srcu nestaje brige i nastanjuje ga radost i sreća, kome je zahvalnost Allahu (hamd) stalna praksa, svako dobro je njegov saputnik, a ko često čini istigfar, tražeći oprost od Allaha za svoje gijehe, pred njim se otvaraju sva vrata dobra.”

Milostivi Allahu, pomozi nam da Te spominjemo, da Ti zahvaljujemo i da Ti na najljepši način ibadet činimo. Amin!   

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA