Alžir mijenja odnos prema Francuskoj

729

Autor: Atef Kedadra, alžirski analitičar

U posljednje vrijeme primjetno je da alžirske vlasti ne propuštaju priliku da odgoovre na svaku francusku odluku koja ima veze s Alžirom. Tri nedavne izjave francuskih zvaničnika službeni Alžir opisao je kao provokacije i širenje netačnih informacija. To je u tolikoj mjeri izraženo da se ne možemo ne zapitati nastoji li to Alžir promijeniti prirodu svog odnosa sa Francuskom.

Raščišćavanje s prošlošću? 

Kabinet alžirskog predsjednika izdao je saopćenje negirajući izvještaje francuskih medija o ponovnom uspostavljanju alžirskih komercijalnih letova sljedećeg mjeseca, opisujući to kao “neutemeljene glasine”. No, indikativno kako se u izjavi našla čuvena aluzija kada je u pitanju ono što se lokalno naziva “kolonijalnim čvorom”, referirajući se na Francusku, pa se u izjavi navodi: “Glasine koje objavljuju krugovi koji su još uvijek žrtve prakse kojima više nema mjesta u novom Alžiru. Odluka o otvaranju ili zatvaranju zračnog prostora za letove je suverena odluka Alžira i izdaju je samo najviši organi zemlje.” 

No, otkud toliko alžirsko uzbuđenje zbog ovih medioskih izvještavanja, ako znamo da ne postoji službena odluka francuskih vlasti o ovom pitanju? Muhammad Al Hadi Wajani, profesor savremene političke geografije Slobodnog instituta za studije međunarodnih odnosa u Parizu, Independent Arabic objašnjava  da iza opetovanih reakcija alžirske strane prema Francuskoj stoji želja nove alžirske vlasti da uspostavi ravnopravne odnose u kojima će se Pariz suzdržavati od onoga što konzervativni krugovi u središtu alžirskog odlučivanja vide kao kontinuiranu provokaciju. 

Prema Kini 

S druge strane, Alžir i Kina razmjenjuju neobičneo”diplomatsko predenje”,  kao što je medicinska pomoć koju je kineska vlada pružila Alžiru. 

Alžir i kineska ambasada izdali su zajedničko saopćenje demantirajući “pogrešne” informacije o odredištu kineske pomoći, čemu je povod bilo izvještavanje “France 24” da je pomoć usmjerena u vojne krugove, a ne u javne bolnice. 

Wajani napominje da novi alžirski odnos prema Parizu ima veze sa novoformiranim alžirsko-kineskim savezom i smatra kako Alžir pokušava izvijestiti Pariz o svom savezu kojeg se ne želi odreći s Kinom i drugim novim saveznicima. 

Francuzi se, u izjavi preko svog ambasadora, uopće nisu referirali na alžirski “bijes” izražen u nedavnim izjavama. U utorak se francuska ambasada u Alžiru oglasila putem službene web stranice navodeći da “nema nastavka rada francuskih konzulata na proučavanju i odobravanju schengenskih viza u Alžiru. Promjena odluke zavisit će od razvoja epidemije u Evropi i odluci vlasti u schengenskom području.” 

Dakle, Alžirci koji žele nastaviti putovati u schengensku zonu ne samo da moraju čekati ponovno otvaranje granica zemlje, već i čekati na to da ambasade ponovo započnu rad na odobravanju njihovih viza.  

Podaci Ministarstva vanjskih poslova otkrivaju da se broj slučajeva koje je Alžir podnio kao tužbe u Parizu udvostručio. To su pokazatelji novog trenda. 

Problem ljudskih prava 

U svom obrazloženju o onome što se događa između dviju zemalja univerzitetski profesor savremene povijesti Abdelnour bin Warth objašnjava za Independent Arabic da “referenca povijesti, arhive i sjećanja čine temelj koji određuje smjer odnosa Alžira s bivšim kolonizatorom još od razdoblja predsjednika Houarija Boumedienea. No, Alžir danas postavlja novi standard, koji se bazira na distanciranju od narodnog pokreta. Francuska nije odustala od nekih svojih aktivnosti i to je vidljivo onome ko prati ono što prenose francuski mediji.”