nedjelja, 1. oktobar 2023 / 16. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

BHSC servis Anadolije obilježava 11 godina rada, izvještavali o najvažnijim regionalnim događajima

Facebook
Twitter
WhatsApp

Jedanaest godina, od osnivanja 11. marta 2012. godine, novinari, snimatelji i fotoreporteri servisa Agencije Anadolija na bosanskom, hrvatskom, srpskom, a kasnije i na crnogorskom jeziku prate najviše profesionalne standarde i izvještavaju o najvažnijim regionalnim događajima istovremeno donoseći javnosti na Zapadnom Balkanu priče iz cijelog svijeta.
BHSC servis je prije više od jednog desetljeća postao prvi Anadolijin međunarodni servis nakon čega je uslijedilo osnivanje niza servisa na drugim jezicima, od engleskog, preko arapskog, francuskog i ruskog do servisa na kurdskom jeziku. Ukupno ih je danas 13 i predstavljaju medijski most između zemalja, regija i kontinenata.

Servis Agencije Anadolija na bosanskom, hrvatskom, srpskom i crnogorskom jeziku posljednjih godina globalni je medijski partner brojnim regionalnim događajima, a sagovornici urednika i novinara BHSC-a bili su najutjecajniji i najpoznatiji ljudi iz svih životnih sfera u regiji i svijetu.

Nedugo prije obilježavanja 11. godišnjice servisa, južni dio Turske i Sirije su pogodili razorni zemljotresi. BHSC servis je više od mjesec dana intenzivno izvještavao o posljedicama zemljotresa pri tome svjedočeći i o velikoj požrtvovanosti i hrabrosti spasilačkih ekipa iz svih zemalja Zapadnog Balkana koje su učestvovale u akcijama pronalaska stradalih građana. Novinarske ekipe su vrijedno pratile prikupljanje i slanje pomoći ugroženom stanovništvu u Turskoj i Siriji gradeći tako osjećaj solidarnosti između nacija.

Osnovana 6. aprila 1920. godine odlukom Mustafe Kemala Ataturka u periodu oslobodilačkog rata i osnivanja Republike Turkske, AA je imala historijski važnu ulogu u Turkskoj jer je pronosila glas borbe turskog naroda za nezavisnost.

Od tada AA nije posustajala u maratonskoj utrci na globalnom agencijskom i novinarskom poligonu.

Implementacijom jasne vizije rada i razvoja i poštujući principe pouzdanog, nepristrasnog, moralnog i brzog izvještavanja, AA je 2020. godine obilježila i svoj jubilej 100 godina postojanja, čime se rijetke institucije te vrste mogu pohvaliti.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA