Biciklisti koji su iz Beograda krenuli u Srebrenicu su heroji, ali u Srbiji su skoro svi četnici

6920

Aktivisti i aktivistkinje nevladine organizacije Žene u crnom i biciklisti koji su iz Beograda krenuli putSrebrenice napadnuti su u Valjevu, kada su se na glavnom gradskom trgu okupili u znak sjećanja na žrtve srebreničkog genocida, izjavila je za Al Jazeeru Staša Zajović, koordinatorica NVO Žene u crnom.

U napadu velike grupe ljudi, koji su uz psovke i uvrede probili kordon policije i nasrnuli na učesnike povrijeđeni su Staša Zajović, Ljiljana Radovanović, Miloš Urošević i Dejan Gašić.

Staša Zajović, koordinatorica NVO Žene u crnom kazala je za Al Jazeeru da je grupa ljudi koja se okupila na mjestu gdje se skup održavao počela dobacivati fašističke parole, nazivajući ih ‘plaćenicima Zapada’ i onima koji su izmislili Srebrenicu.

“Zatim je njihov broj počeo da se povećava. Povećavao se broj muškaraca koji su bili izuzetno agresivni i nasilni, uz niz groznih pretnji. Istovremeno se povećavao i broj policije. U jednom trenutku, oni su probili jak kordon i počeli napad na nas. Ja sam pala na lakat, udarila sam glavom, Ljiljanu su napali, Milošu su sve pocepali, ostao je krvav, a povređen je još jedan aktivista biciklista Dejan Gašić. Nakon toga nastao je metež i užasno vređanje nas, a policija je jedva uspevala da nas zaštiti“, rekla je ranije za Radio Slobodna Evropa Staša Zajović.

 Ona navodi da su okupljeni imali različita obilježja poput “četnici Valjeva“, a nekoliko njih nosilo je majice sa likom Ratka Mladića. Policija je na kraju uspjela evakuisati nevladine aktiviste u hotel u kojem su biciklisti planirali prespavati kako bi u srijedu nastavili put ka Srebrenici.