ponedjeljak, 27. juni 2022 / 28. zu-l-ka'de 1443

SAFF

Blago onom ko ima zeta na poziciji

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Direktor škole oženio se sestrom školskog domara koji radi sa njim, pa je, na osnovu tazbinske veze, bio zainteresiran da mu pomogne. Naime, kad god bi neki učitelj izostao s nastave, direktor bi rekao svome šuraku: ”Idi i održi učenicima čas umjesto učitelja.”
Malo po malo, u nedostatku nadzora, direktor je postavio svog šuraka kao učitelja u školi.
Dani su prolazili, a onda je direktor škole napredovao i postao direktor agencije za razvoj obrazovanja, a njegov šurak je postao direktor škole.

Prošlo je izvjesno vrijeme i zet je postao ministar obrazovanja, pa je svog šuraka postavio za direktora agencije za razvoj obrazovanja.
Kancelarija, luksuzni automobil, posluga i nastavnici oko njega, svi mu laskaju i utrkuju se ko će mu donijeti kahvu i novine.

Jednog dana, dok je pregledavao novine, za oko mu je zapeo naslov: ”Ministar obrazovanja odlučio je formirati komisiju za ocjenjivanje diploma radnika i provjeru njihovog obrazovnog nivoa”.

Domar je bio zbunjen i uspaničen, uplašio se da će biti otkriven. Ta, on je obični domar i nema diplomu koja ga kvalificira za poziciju na kojoj se nalazi.
Zgrabio je slušalicu i pozvao svoga zeta, ministra obrazovanja, i rekao mu: ”Dragi zete, znaš li ti da ja nemam diplome i da će me tvoja odluka o reviziji diploma razotkriti i osramotiti?!”

Ministar obrazovanja se grohotom nasmijao i rekao mu: ”Ne boj se, direktore, postavio sam te za šefa ocjenjivačke komisije.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
PREPORUKA