SAFF

Bosanskohercegovačkom književniku Grbić Saferu prva nagrada Mihal Babinka u Srbiji

Facebook
Twitter
WhatsApp

Mladi bosanskohercegovački književnik Safer Grbić dobitnik je prve nagrade za poeziju na Sedmom međunarodnom festivalu za poeziju i kratku priču u Srbiji „Mihal Babinka“, a koja je ustanovljena da bi se njegovalo i stimulisalo književno stvaralaštvo i da bi se sačuvala uspomena na jednog od najvećih slovačkih pjesnika u Srbiji, Mihala Babinku – navodi organizator.

Omladinska književna scena u Srbiji djeluje veoma aktivno i u svoj program uključuje mlade književnike iz cijeloga regiona, te književni susreti poput ovoga festivala nisu rijetkost u prijestolnici Srbije. Književni krugovi Srbije ne žele zapostaviti mlade književnike, niti ih marginalizirati, nego promoviraju njihov rad i insistiraju na povezanosti mladih književnika u regionu.

Scena svih kreativnih je ustanovila nagradu za poeziju i kratku priču Mihal Babinka kako bi stimulisala mlade književnike i kako bi potakla na književno stvaranje.

Na Sedmi međunarodni festivan poezije i kratke priče Mihal Babinka stiglo je nekoliko hiljada radova od više stotina autora iz zemlje i inostranstva (mahom iz zemalja bivše Jugoslavije), iz današnjeg regiona – navode organizatori Festivala.

Grbić je prethodne godine bio laureat nagrade Trifun Dimić u konkurenciji mladih pjesnika sa cijelog Balkana, te je osvojio prvo mjesto na Međunarodnom festivalu Magda Simin u Srbiji.

Grbić je autor tri zbirke poetsko-esejskih zapisa od kojih je jedna publikovana u Beogradu, a književnoj sceni Srbije poznat je od ranije, kada je proglašen za među deset najboljih mladih pisaca na Balkanu od strane 50. Organizacionog festivala kulture mladih Srbije i Drugog programa Radio Beograda, te ulaska u uži izbor za nagradu Timočka lira.

Dodjela nagrada Sedmog međunarodnog festivala biti će održana u petak 06. februara tekuće godine u biblioteci „Stevan Sremac” uz odgovarajući kulturno-umjetnički program.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA