SAFF

Čudo palestinskog otpora

Facebook
Twitter
WhatsApp

Piše: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Priča o ponosnoj i nepobjedivoj skupini pripadnika snaga palestinskog otpora i neosvojivoj Gazi postavlja mnoštvo pitanja, na koja oni koji nisu upoznati sa islamom i islamskom kulturom i koji je ne žive, teško mogu pronaći odgovor. Čak i mnogi muslimani koji žive u muslimanskim sredinama, ali su pod snažnim utjecajem materijalističko-konzumerističkog Zapada, nemaju odgovor na ovo čudo palestinskog otpora.

Ono što se dogodilo i što se dešava u Gazi, čije efekte vidimo u zadivljujućem epu koji ispisuje časni palestinski narod, ne bi se dogodilo da nije bilo veze između zemlje, tj. između Gaze i neba.

Ono što se dešava u Gazi je pravo čudo u svakom smislu te riječi. Jer, kako je moguće da taj mali pojas Gaze, koji čini ne više od 1,33% površine historijske Palestine, stane pred cijeli svijet, prkosno i pobjednički?!

Kako je moguće da snage palestinskog otpora u Gazi ustrajavaju u borbi protiv cionističkog okupatora, koji stalno dobija podršku iz cijelog svijeta?

Kako narod Gaze može sve ovo da podnese?! Kako ostaju postojani pod silnim bombardovanjem koje djeluje zastrašujuće čak i nama koji to gledamo na televiziji i putem društvenih mreža? Kako mogu prihvatiti svu ovu brutalnost, ovo uništavanje i ovo ubijanje sa takvom postojanošću, vjerom i predanošću?!

Vidjeti strpljivog čovjeka u ovom materijalističkom vremenu u kojem sve ima cijenu, čak i čovjek, je nevjerovatna stvar, a kamoli vidjeti cijeli grad muškaraca, žena i djece čija strpljivost djeluje nestvarno. Niko se ne ljuti, niko ne proklinje sudbinu, i ne možeš vidjet ništa osim sabura, niti čuti išta osim zahvalu i veličanje Allaha.

Ovo je, bez sumnje, čudo, po svim standardima, jer ono što vidimo u Gazi nije puki otpor, već čudo, ili bolje čuda koja se događaju pred našim očima i pred očima cijelog svijeta, koja samo neznalice mogu negirati.

To je zapravo Božanska priprema za ovaj ponosni narod koji je ostavljen na cjedilu od cijelog svijeta. Jer, kao što se navodi u predajama, kada Allah hoće nekoga da iskoristi na Njegovom putu, On ga pripremi da može izvršiti svoju misiju. I nema nimalo sumnje da je Uzvišeni Allah pripremio srca muslimana Gaze, koja u ovom vremenu ne liče na obična ljudska srca.

Zato ne čudi što cijeli svijet gleda stanovnike Gaze, staro i mlado, muškarce i žene, kako neprestano slave i veličaju Allaha i uče Kur'an. To je posljedica odgoja stanovnika Gaze na principima Kur'ana i Sunneta i uzvišenog islamskog ahlaka, koji sada daje zadivljujuće rezultate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA