SAFF

Dani bošnjačke tradicije na Baščaršiji

Facebook
Twitter
WhatsApp

Piše: Adem Zalihić

UG Demus-Sarajevo je ove godine po peti put organiziralo kulturnu manifestaciju ”'Dani bošnjačke tradicije”, pod sloganom: ”Dobročinstvo – naša tradicija”’, u periodu 08.-09.08.2014. Ove godine organizacija je bila zahtjevnija obzirom da je organizirana na tri lokacije, na području dvije sarajevske općine: plato ispred Čaršijske džamije na Baščaršiji, Hanikah Begove džamije, te plato ispred BBI centra.

U Hanikahu je odžana dvodnevna likovna  izložba poznatog bošnjačkog slikara Emina Komorca, te promocije knjige. Ispred BBI centra bio je cjelodnevni program pod nazivom „Muzej na kaldrmi“, a sastojao se od izložbe rukotvorina vrijednih Bošnjakinja, izložbe slika, te mini sajam knjige.

abdusamed-busatlic-na-bascarsiji-2Na baščaršijskom trgu, u subotu bio je cjelodnevni  program koji se sastojao od dva dijela: prije akšam-namaza održana je pozorišna predstava ”Bosanska podvala”, prezentiran je film o Vakufu u BiH, vakufske direkcije Rijaseta IZ, i održano je predavanje doktora islamskih nauka Emira Demira pod naslovom “Princip solidarnosti kroz instituciju vakufa“. Nakon Akšam namaza nastupio je centralni program koji je veoma nadahnuto vodio Ismet Bećar. Program je otvoren učenjem ajeta Kur ana, koji govore o dobročinstvu, nakon čega je predsjednik Demusa, Adem Zalihić prisutnima pojasnijo motive ovih demusovih manifestacija kazavši da je afirmacija kulturnog nasljeđa, posebno onog duhovne prirode, garant dostojanstvene budućnosti jednog naroda.

Nakon toga prisutnima se obratio profesor Abdussamed Nasuf Bušatlić. Njegovo predavanje pobudilo je pažnju nekoliko stotina građana, koj su i stojeći i sjedeći „gutali“ nadahnuto izlaganje o „besmrtnosti dobročinitelja“. Profesor je pojasnio da su najveći dobročinitelji u ljudskoj historiji, ustvari Allahovi  poslanici, pa potom i velikani ovog ummeta, među kojima se značajnu ulogu imali i vakifi sa ovih naših prostora. Dodao je da stoga nije čudo što mi kao muslimani i sljedbenici te poslaničke tradicije, za razliku od drugih kultura i civilizacija, imamo instituciju vakufa kao simbol dobročinstva i solidarnosti. Nakon toga, uslijedila je  prezentacija  monodrame, „Pismo iz skloništa“, glumca Mirze Mušije, a za kraj je prikazan  igrano-dokumentarni film “Tomato“. Sve ovo uljepšao je svojim milozvučnim glasom poznati interpretator ilahija i kasida,  Armin Muzaferija.

Allah neka nagradi sve one koji su na bilo koji način doprinjeli realizaciji ovog nadasve korisnog kulturnog događaja.

abdusamed-busatlic-na-bascarsiji-3

abdusamed-busatlic-na-bascarsiji-4

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA