petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Dušmani te opljačkaju, a kad hoćeš da vratiš svoj imetak i zemlju, proglase te teroristom  i rušiteljem mira

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Piše: dr. Muhamed el-Gazali / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Razmislite sa mnom o ovom slučaju: Čovjek je hodao svojim putem, opušteno, ne predosjećajući nikakvu opasnost. A onda je odjednom pred njega izašao naoružan lopov, uzeo mu novac i rekao: ”Zaboravi šta se dogodilo! Idi svojim putem!”

Čovek je pokušao da progovori i da se odupre, ali mu je lopov odlučno rekao: ”Rekao sam ti: ‘Zaboravi šta je bilo i idi u miru! Inače…..”’

I onda dođe bijedni i podli svećenik i kaže potlačenom čovjeku: ”Vidiš, ovaj te poziva da ideš svojim putem u miru. Mir je tvoj prioritet i on ti je sada najpreči. Zar ne znaš za riječi Uzvišenog: ”Ako oni budu skloni miru, budi i ti sklon i pouzdaj se u Allaha, jer On, uistinu, sve čuje i sve zna.” (El-Enfal, 61.) Stoga, pouzdaj se u Allaha i prihvati mir.”

Jadni čovjek je rekao: ”Ali, ja sam opljačkan. Moram vratiti svoj novac. I ako danas nije moj dan, sigurno će doći dan kada ću vratiti ono što mi je ukradeno i oteto.”

Tada su se začuli glasovi sa svih strana: ”Prijetiš li to ti sigurnosti i pogoršanju situacije? Ti si terorista koji raspiruje smutnju i sprječava stabilnost.”

Potlačeni i obespravljeni čovjek je u čudu rekao: ”Kako se žrtva može opisati kao terorista?

Kako potlačeni mogu biti stigmatizirani kao zli? Zar razuman i pravedan čovjek ne bi trebao reći: ‘Vratite potlačenom ono što mu je oduzeto?”’

Slučaj uzurpacije i otimanja Palestine i raseljavanja njenog naroda živi je primjer drske pljačke, zuluma, oduzimanja prava i paradigma krize morala i savjesti od davnina.

Musa, alejhi selam, rekao je faraonu: ”Dopusti da sinovi Israilovi pođu s nama!” (Eš-Šu'ara, 17.)

Tiranskom faraonu je bilo lahko poslati Jevreje sa njihovim poslanikom iz Egipta, ali je odbio i odgovorio Musau, alejhi selam, riječima: ”Zar si došao da nas pomoću vradžbine svoje iz zemlje naše izvedeš, o Musa?” – upitao je.” (Ta-Ha, 57.)

Slijepa sila koristi logiku koja ne poznaje stid. Jevreji iz Rusije i drugih zemalja će doći da proteraju domicilne stanovnike i stvarne vlasnike Palestine iz njihovih domova koje su nasijedili hiljadama godina, a zatim će prognanom Palestincu reći: ”Ti si terorista i treba te prognati da tumaraš i lutaš po zemlji!”

P.S.

Zar velikosrpske i velikohrvatske politike, koje su počinile genocid i zločin nad Bošnjacima i protjerali ih sa njihovih ognjišta, uz pomoć Međunarodne zajednice i domaćih izdajnika, ne pripremaju sličan scenarij Bosni i Hercegovini i Bošnjacima?! Svakako, jer slijepa sila koristi logiku koja ne poznaje stid, već samo strah i silu.     

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA