petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Halal certifikat povećava prihode, otvara nove suradnje i tržišta 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Nakon uvođenja halal certifikata izvoz proizvoda raste, ima utjecaj na povećanje prihoda, kao i na dobit, pokazalo je istraživanje provedeno među hrvatskim proizvođačima, nositeljima halal certifikata, prije pandemije. Pandemija je dodatno povećala potražnju za halal proizvodima i uslugama u cijelom svijetu, čime se otvaraju brojna tržišta i poslovne mogućnosti. Zašto i kako se razvija halal tržište, koji su izazovi i perspektive, koja je uloga halala u certificiranju i standardizaciji, koliko i kako doprinosi izvozu i turizmu u Hrvatskoj te kakva su inozemna halal iskustva, bilo je riječi na prvom Halal Business Forumu, održanom u utorak, 21. septembra u zagrebačkom hotelu Westin.

U ime organizatora, Centra za certificiranje halal kvalitete, njegov rukovoditelj doc. dr.Aldin Dugonjić, posebno je istaknuo da je do danas izdano 160 certifikata, da halal certifikat u Hrvatskoj posjeduju 84 kompanije, od kojih 52 proizvođača hrane, 32 usluga, a kao posebnost je izdvojio da halal certifikat posjeduje i jedna obrazovna ustanova, Osnovna škola Matije Gupca, kao i prvi proizvođač halal dezinficijensa u Hrvatskoj, Genox. 

U sklopu Foruma svečano su uručena tri nova halal certifikata – obrtu Tammy, koji pruža usluge u obradi lješnjaka kao sirovine te za proizvodnju ulja, brašna i maslaca od lješnjaka;  Luxury Villi Subventus s otoka Krka te uljari Vodice d.o.o., koja je vlasnik modernog centra maslinovog ulja.

Muftija akademik Aziz Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, podsjetio je kako je Islamska zajednica 2010. osnovala Centar, od samog osnutka sa željom porasta broja ne samo tvrtki već i proizvoda i usluga s halal znakom, čime se otvara ogromno svjetskog halal tržište koje će, po procjenama, vrijediti uskoro i 3 trilijuna dolara (3000 milijardi dolara). Ima prostora za suradnju, širenje proizvodnih mogućnosti kao i zajedničke nastupe na trećim tržištima, smatra. 

Za Sandru Herman, državnu tajnicu Ministarstva turizma i sporta, dvojbe nema. Halal turizam će imati svoje mjesto u Strategiji razvoja turizma do 2027., koja je upravo u pripremi, ne samo sezonskog, već i izvansezonskog te u dijelu razvoja zdravstvenog i wellness turizma. Podsjetila je da ukupno 12 hotelskih smještaja ima halal certifikat kao i jedna putnička agencija. 

Vrijednost halal tržišta u EU zemljama procjenjuje se na 66 milijardi dolara, s rastom svake godine između 2 i 3 postotna poena. U EU se proizvodi jako velik broj halal proizvoda kako za potrebe domaće populacije, ali istodobno jako puno za izvoz.

Povezivanje halal tržišta u Jugoistočnoj Europi ne samo da je moguće, nego se pokazuje i potreba, kao i konkretne suradnje. Susreti i B2B razgovori poduzetnika morali bi se intenzivirati, potrebno je i zajedničko brendiranje ponude, prepoznavanje vrste ponude proizvoda, koji mogu dovesti i do mogućnosti zajedničkih nastupa i na trećim tržištima, istaknuli su i govornici na trećem panelu HBF-a – Amela Semić, direktorica Direkciji za osiguranje kvalitete u AS Holdingu, Saška Biorčević iz Privredne komore Srbije, Dino Selimović, direktor marketinga i komunikacija BBI banke, Vedran Kelek, izvršni direktor za nova tržišta Podravke te Arsllan Hajdinaga, predsjednik crnogorskog Udruženja za promociju i razvoj Islamske ekonomije. 

Kroz cijelo vrijeme Halal Business Foruma spominjan je turizam kao gospodarska grana s najvećim potencijalom. Godišnje putuje oko 168 milijuna muslimana, prije su bili fokusirani na pojedina tržišta, a sad se i zbog puno razloga vidi njihova zainteresiranost za nove zemlje u EU, primjerice Hrvatsku. Tu su mogući i paket aranžmani u suradnji više zemalja, ali i ostanak na duže vrijeme, kao primjer priprema pojedinih sportskih reprezentacija, kao i kongresni turizam. Treba znati i da čak 54 posto turista čine mlađi od 30 godina, zato je potrebna i prilagodba novim kanalima informiranja o ponudi. Pritom treba računati i na brojne goste s tradicionalnih tržišta zemalja iz EU, koji također traže halal oznaku za vrijeme svog boravka, istaknuto je na panelu na kojem su sudjelovali Berina Bajrović, izvršna direktorica Hotel Europa Sarajevo, Jurica Protić, direktor Zvona Cateringa, Igor Nekić, direktor Termi Sveti Martin te stručnjakinja za brendiranje i halala doc.dr.sc. Olivera Jurković Majić.

Edukacija, komunikacija, promocija i udruživanje, poruke su prvog Halal Business Foruma, koji namjerava biti ne samo tradicionalno godišnje okupljanje,  već i platforma i specijalizirani servis za halal mnogobrojnim dionicima – od industrije, neprofitnih organizacija, predstavnika državnih tijela, rukovoditelja poslovnog i hotelskog menadžmenta, putničkih agencija, jedinica lokalne samouprave, sveučilišnih predavača, znanstvenih istraživača, financijskih institucija, kupaca i trgovačkih posjetitelja. 

Rast populacije koja konzumira halal proizvode i usluge kao i njihova kupovna moć čine ovo tržište iznimno atraktivnim. Halal Business Forum osmišljen je kako bi potaknuo novo razmišljanje i djelovanje, uz analizu onoga što je napravljeno i što bi trebalo napraviti. Vidimo se na Halal Business Forumu 2022!, poručio je Dugonjić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA