srijeda, 4. oktobar 2023 / 19. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Iako su Bošnjaci većina, u institucijama BiH najviše zaposleno Srba

Facebook
Twitter
WhatsApp

Današnja sjednica Predstavničkog doma PSBiH počela je poslaničkim pitanjima, a na dnevnom redu nalazi se zahtjev poslanika SDP-a Mirsada Mešića i Denisa Bećirovića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.Isti poslanici uputili su zahtjev o  Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, predlagača poslanika Šemsudina Mehmedovića.(SDA). Poslanici bi trebali razmatrati i  Prijedlog zakona o dopuni Zakona o upravi, predlagača poslanika Damira Arnauta (SBB), te Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji je prеdlаgаč Vijeće ministara BiH.Posalnici bi trebali razmatrati i više izvještaja, te sporazuma.

Odgovarajući na pitanje zastupnice DF-a Hanke Vajzović, Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH istakao je da “od 205 vršitelja funkcija u  institucijama BiH njih 70 su Srbi, 68 Bošnjaci, 61 je Hrvat, a šest je onih koji se izjašnjavaju kao Ostali”.

Zvizdić je pojasnio da je od 70 Srba na pozicijama u institucijama jedan od njih u funkciji vršitelja dužnosti .

Vajzović  je inače uputila pitanje Zvizdiću, o tome kakva je nacionalna struktura, te stranačka pripadnost zvaničnika u institucijama BiH. Zvizdić je kazao da Vijeće ministara nema podatke o stranačkoj pripadnosti funkcionera, te kazao da će Vajzović tabelarni prikaz uposlenih zvaničnika, te detaljnii odgovor na njeno pitanje dobiti u pisanoj formi.

Patria

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA