Iran optužen za ubistvo šest članova Demokratske stranke iranskog Kurdistana

468

U utorak navečer (20. 12. 2016.), u iračkom Kurdistanu, u eksploziji podmetnute bombe stradalo je šest članova Demokratska stranka iranskog Kurdistana, stranke koja se bori za prava kurdske manjine u Iranu i zalaže za uspostavljanje demokratskog sistema u toj zemlji. Atentat se desio izvjesno vrijeme nakon što su neki zvaničnici iranskog režima uputili prijetnje opozicionim aktivistima i protivnicima režima šiijskih mula. Član Glavnog štaba oružanih snaga Irana Mesud Džezairi, nedavno je u medijima zaprijetio svim iranskim opozicionim aktivistima i protivnicima režima teheranskih mula kazavši medijima: “Iranska vlast će se suprotstaviti opozicionim aktivistima u inostranstvu koji žele srušiti poredak (režim).”

Gulam Husejn Muhsini Idži, pomoćni šefa sudskog sistema Irana, zaprijetio je opozicionim aktivistima u izgnanstvu riječima: “Neki od njih misle da ne možemo doći do njih ako su u inostranstvu.”

U ovom kontekstu valja napomenuti da mediji prenose iz izvora reformističke struje u Iranu, da je šef sudskog sistema irana, Sadik Laridžani, lično zaprijetio novinarskom kadru internet stranice Amad News, koja je došla u fokus međunarodnih medija nakon što je otkrila niz finasijskih afera visokopozicioniranih osoba režima, uključujući i aferu prisvajanja nekoliko milijardi dolara državnog novca od strane Sadika Laridžanija, zatim aferu silovanja nekoliko dječaka od strane ličnog Hameneijevog učača Kur’ana Seida Tusija, kao i objaljivanje drugih skandaloznih tajni režima teheranskih mula.

Zamjenik predsjednika iranskog parlamenta Ali Motahari, još u oktobru mjesecu upozorio je na to da bi obajvještajne službe Irana mogle započeti “novu seriju atentata”, aludirajući na to da su iranske obavještajne službe tokom devedesetih godina prošlog vijeka ubile desetine intelektulaca i političara koji su oponirali režimu u zemlji, ali i u inostranstvu. Motahari je izjavio: “Neke ličnosti u sigurnosnom sektoru još uvijek vjeruju kako su atentati na intelektualce, političke i društvene aktiviste najbolji odgovor, jer im je cilj da posiju strah.”

Serija atentata iranskih obavještajnih službi na opozicione aktiviste

U periodu predsjednika Hatemija iranske obavještajne službe izvršile su niz atentata u kojima su ubili desetine intelektualca, novinara i političkih aktivista koji su tražili reforme režima. U seriji atentata iz tog perioda ubijeni su, pored ostalih, Mohammad Mokhtari, Mohammad-Ja'far Pouyandeh, Pirouz Davani, Dariush Forouhar i njegova supruga Parvaneh Eskandari Forouhar.

Atentati su podupurani fetvama niza tvrdokornih klerika od kojih su se istakli Ahmad Jannati, predsjednik Vijeća čuvara ustava od 1992. do danas, i trenutni predsjednik Vijeća eksperata liderstva, te Mohammad-Taqi Mesbah Yazdi, bivši član Vijeća eksperata liderstva. Iranski opozicioni izvori objavili su dokumente fetvi iz tog perioda u kojima se poziva na ubistvo čak 197 osoba.

Atentati u inostranstvu

Prije stupanja u akciju likvidacije desetina protivnika režima u zemlji, iranske obavještajne službe izvršile su brojne atentate na opozicione aktiviste u inostranstvu. Najpoznatije ličnosti na koje su iranske obavještajne službe izvršile atentat u inostranstvu su:

  • Abdul Rahman Ghassemlou. Ubijen u Beču 1989. godine. Bio je vođa Demokratske stranke iranskog Kurdistana, a ubijen je tokom sastanka sa pregovaračkom delegacijom iranskog režima.
  • Shapour Bakhtiar, posljednji premijer vlade Irana pod vlašću šaha Pahlavija. Ubijen je u Parizu 1991. godine, a u atentatu su stradali i jedan francuski policajac te jedna Francuskinja.
  • Sadik Šerefkend. On i trojica njegovih saradnika ubijeni su u Berlinu 1992. godine.
  • Hussein Madi, generalni sekretar Arapskog fronta Ahvaza, ubijen je 1991. u Bagdadu.
  • Kazem Rajavi, renomirani advokat i borac za ljudska prava. Ubijen je 1990. u svojoj kući u selu Coppet, kod Ženeve. Nakon opsežne istrage, švicarski sudac zadužen za taj slučaj, Roland Chatelain, izjavio je kako postoje dokazi da su iranske vlasti direktno umiješane u ubistvo.

Pripremio: Abdullah Nasup