utorak, 22. novembar 2022 / 28. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Isprobajte Sokratov test protiv ogovaranja

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Jednog dana je kod velikog grčkog filozofa Sokrata došao njegov poznanik i, vidno uzrujan, rekao: “Sokrate, znaš li šta sam čuo o jednom od tvojih studenata?” Sokrat je odgovorio: ”Sačekaj trenutak, prije nego što mi kažeš to što si čuo. Želim da položiš mali ispit koji bih nazvao ‘trostruki filter’.” Poznanik je iznenađeno rekao: ”Trostruki filter!?”
”Da”, nastavio je Sokrat, ”prije nego što mi bilo šta ispričaš o mom studentu, namjeravam filtrirati ono što si mislio reći. Prvi je filter istinoljubivosti. Jesi li ti siguran da je istina to što mi želiš reći?” Čovjek je odgovorio: ”Ne, nisam siguran. Zapravo sam čuo tu vijest i želio sam….”
”Uredu”, prekinuo ga je Sokrat, ”ako nisi siguran da je to istina, pokušajmo sa drugim filterom, a to je filter dobra. Je li to što mi želiš reći o mom studentu dobro ili nije?” Čovjek je odgovorio: Ne, naprotiv!” Sokrat je nastavio: ”Uredu, ti znači želiš da mi kažeš nešto loše o mom studentu a nisi siguran da je to istina?”
Čovjek se počeo osjećati neugodno. Sokrat mu je rekao: ”Još uvijek možeš položiti ispit. Postoji i treći filter, filter koristi. Da li je to što mi želiš reći o mom studentu korisno ili nije?” Čovjek je odgovorio: ”Ne, u suštini to nije korisno.”
Tada mu je Sokrat rekao: ”Ako me obavještavaš o nečemu što nije ni istinito, ni dobro, ni korisno ili vrijedno, zašto mi to uopće govoriš?”
Tako je Sokrat na mudar način posavjetovao svoga prijatelja i upozorio ga na pogubnost prenošenja neprovjerenih vijesti i glasina, ali, dragi brate i sestro, mi moramo imati na umu da je nama Allah, dž.š., zabranio da prenosimo ono što nije istinito, dobro i korisno. Stoga, udaljimo se od prenošenja glasina i ne učestvujmo u zavaravanju i obmanjivanju samih sebe i naše zajednice.


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA