četvrtak, 7. decembar 2023 / 23. džumade-l-ula 1445

SAFF

Izetbegović: “Ruka ispružena prema ljevici je utrnula, tražit ću drugog partnera

Facebook
Twitter
WhatsApp

Različite politike glavnih aktera u BiH, često suprotstavljene u viđenju prioriteta, fokusa, ali i osnovnih principa, interesa i usmjerenja, su i 2018. godine, smatra predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, proizvodile konflikte, zastoje, neujednačen napredak zemlje u reformskim i integracijskim procesima.

– Bilo je opstrukcija, odustajanja od dogovorenog i potpisanog, destabiliziranja koalicija, formiranja novih stranaka, populizma i politikantstva, većinom na štetu stabilnosti i napretka zemlje. Napredak na evropskom i NATO putu BiH se ipak nastavio, napravljeni su bitni koraci, ali tempo je bio sporiji od planiranog – kazao je Izetbegović na novogodišnjoj konferenciji za medije SDA.

Podsjetio je Izetbegović da su usvojene četiri ključne strategije te da su završeni odgovorni na Upitnik, a da je pripremanje odgovora na dodatna pitanja u završnoj fazi i da će i taj posao biti završen do sredine januara. To će, smatra predsjednik SDA, rezultirati kandidatskim statusom za BiH u prvoj polovini 2019. godine.

– Nova Strategija Evropske komisije za proširenje na Zapadni Balkan, usvojena 6. februara u Briselu, dala je novi podstrek zemljama regiona i realnu šansu da BiH do 2025 postane članicom EU. Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO su prije dvije sedmice pozvali BiH da podnese prvi Godišnji nacionalni program za provedbu Akcionog plana za članstvo u NATO-u. Time je uklonjena barijera Talinskog uslova koji je skoro deceniju kočila BiH na njenom putu ka članstvu u najmoćnijoj globalnoj asocijaciji – izjavio je Izetbegović.

Kazao je da se Reformska agenda implementirala nešto sporije nego što je to planirano, ali da ona iznosi 90 posto na nivou Vijeća ministara BiH i da je nešto niža na nivou entiteta.

– Ono što se najdirektnije odražava na svakodnevni život i standard građana, a to je rast privrede, izvoza, kreiranje novih radnih mjesta u realnom sektoru, sve to je napredovalo nešto bržim tempom od očekivanog. U FBiH je usvojen Zakon o PIO-u, čime je stabiliziran Fond Penziono invalidskog osiguranja i omogućen porast penzija, otvorene su kreditne linije za stambeno zbrinjavanje mladih, smanjen je javni dug FBiH, investirano je u modernizaciju aerodroma, ostvareni grantovi namjenskoj industriji, stabilizirano poslovanje željeznica, stvoreni svi potrebni planski, zakonski i finansijski preduslovi za ubrzanje masovne izgradnje saobraćajne i energetske infrastrukture u zemlji – podsjetio je predsjednik SDA.

Izetbegović se osvrnuo i na problem odlaska mladih osoba iz BiH, što je, kako je kazao, najteži i najopasniji problem sa kojim se BiH suočava.

– Mladi sa prostora cijelog Balkana su se pokrenuli, i nema čarobnog štapića koji može preko noći riješiti ovaj problem. Samo uporan rad i odgovoran odnos mogu usporiti, a zatim i zaustaviti trend odlaska mladih. Mir, stabilnost, sigurnost, jačanje privrede, masovna izgradnja, posebni programi za mlade, onako kako je to sadržano u Programu koji SDA nudi za mandatni period 2018-2022. godine – poručio je Izetbegović.

Borba dva principa na kojima je utemeljena Dejtonska BiH, građanskog i etničkog, vodila se, dodao je, kroz čitavu 2018. na pitanju implementacije presude Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića.

– Problem je prebačen Centralnoj izbornoj komisiji, koja prvo izbjegavala da se suoči sa njim, a zatim je preglasavanjem usvojila protivustavno rješenje. SDA će, putem ovlaštenih predstavnika u Parlamentu FBiH uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH kako bi se Odluka CIK-a o rasporedu mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH uskladila sa Ustavom FBiH – kazao je Izetbegović.

Podsjetio je na odnos bloka stranaka predvođenog HDZ-om BiH prema pitanju izmjena izbornog zakonodavstva, ali i Milorada Dodika prema odlukama Ustavnog suda BiH i NATO integracijama naše zemlje.

– Pravosuđe se povlačilo pred pritiscima politike. Nije se sudilo neustavnim referendumima i neizvršenju presuda Ustavnog suda od strane vlasti u RS, ali je pokrenuta prava kampanja hapšenja i podizanja optužnica protiv legendarnih branilaca BiH. General Mahmuljin, Dudaković, Dragan Vikić, Jusuf Pušina, geeral Dreković su samo neka od zvučnih i cijenjenih imena. Prethodno su iz vrha BH pravosuđa odstranjeni tužioci i sudije Bošnjaci. Očigledno je cilj napraviti vještački balans presudama za udružene zločinačke poduhvate izrečenim od strane Haškog tribunala u novembru 2017 generalu Mladiću, te grupi Hrvata predvođenih Jadrankom Prlićem – smatra predsjednik SDA.

Sva slabost i površnost pravosuđa se, dodao je, očitovala i kroz neprofesionalno i kontroverzno vođenje slučajeva Dragičević i Memić. Odnos zemalja iz okruženja prema BiH je nastavljen na isti način na koji je do sada bio prisutan.

– Gradnja Pelješkog mosta, imovina BiH institucija i firmi u susjednim zemljama, korištenje naših vodnih resursa koji pokreću turbine hidroelektrana u Srbiji i Hrvatskoj bez plaćanja naknade, izjave i deklaracije kojima se zadire u unutarnje odnose i pitanja BiH, granice i tako dalje, su dio pitanja koja smo bezuspješno pokušavali riješiti u protekle 23 godine, uključujući i 2018. Negiranje genocida u Srebrenici je posebno opterećivalo odnose BiH i Srbije, tako da je nedavni Izvještaj Evropskog parlamenta u kom se napredak Srbije na evropskom putu uslovljava prestankom negiranja genocida dobrodošao korak koji pruža nadu – kazao je Izetbegović.

Govoreći o opstrukcijama NATO puta BiH, Izetbegović je izjavio da će on biti nastavljen.

– Zakon je na strani NATO puta, onaj za koji su svojevremeno digli ruku i predstavnici SNSD-a. Oni su se predomislili i rade na linijama onoga za šta je zainteresirana Rusija – kazao je Izetbegović.

Nije želio kazati kada će SDA podržati imenovanje SNSD-ovog Zorana Tegeltije za novog mandatara za saziv Vijeća ministara BiH te da će to ovisiti o odnosu Milorada Dodika prema interesima države BiH. Istovremeno je poručio da se vlast na državnom nivou vjerovatno neće formirati prije vlasti u FBiH.

Izetbegović je kazao kako se jučer sastao sa predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem te da mu je poručio kako se ruka koju je pružio strankama ljevice polako umara.

– Ako ljudi nešto neće, mi ih ne možemo natjerati. Mi ćemo onda krenuti sa alternativama – izjavio je Izetbegović, dodavši da će u narednih deset dana biti sve poznato.

Optužbe na račun SDA, u okviru kojih se ta stranka svrstava u isti koš sa pojedinim političkim opcijama koje propagiraju antidržavnu politiku, ga vrijeđaju te je u tom kontekstu podsjetio na odnos SDA prema državi BiH i na, kako je kazao, činjenicu da ta stranka nije dijelila BiH onda kada su svi insistirali na tome.

Podsjetio je da su u protekloj godini iz SDA nastajale nove stranke, što je ocijenjeno kao mogućnost slabljenja SDA.

– Prevarili su se. SDA je, ponovo i uprkos svemu, pobijedila. I na državnom, i na entitetskom nivou i u svim kantonima sa bošnjačkom većinom, osim Tuzlanskog kantona, gdje smo izgubili od SDP-a u par stotina glasova. Narod cijeni SDA, razumije svu kompleksnost situacije u kojoj radimo, i očigledno želi da sačuva snagu tog političkog oslonca. Zato je skoro nevjerovatan politički presedan koji se pokušava uvesti u BiH nakon oktobarskih izbora, koji bi da poništi volju birača i da bez pobjednika izbora formira vlast. Na kantonalnim nivoima se prave koalicije od šest i više stranaka koje su većinom gubile potporu u odnosu na ranije izborne cikluse, a izbjegava se koalirati sa pobjedničkom strankom. Ovakav trend se pokušava pojasniti na različite neuvjerljive načine, ali je cilj sasvim jasan i proziran, oteti pobjedu ignorišući volju birača, biti prvi u koalicijama iako si bio drugi ili treći na izborima. Preuzeti prije svega kantonalnu vlast, rastuće budžete, ministarske i direktorske pozicije na kantonalnom nivou. Odgoditi, ili izbjeći ulazak u više nivoe vlasti koji znače borbu i odgovornost – poručio je predsjednik SDA.

Takav pristup, u kontekstu miješanja Beograda i Zagreba u unutrašnje odnose BiH, za Izetbegovića predstavlja udarac na snagu bosanskog korpusa i može odvesti BiH u krizu kakvu, kako je kazao, nismo imali od završetka rata.

– SDA će učiniti sve da do toga ne dođe. U slijedećih deset dana ćemo dovršiti ciklus sastanaka sa svim parlamentarnim strankama, onima iz FBiH ali i iz RS, i povući potrebne poteze – najavio je Izetbegović.

Za sebe je rekao da je političar koji se ne plaši dati obećanje i stati iza njega te da će isto uraditi i danas.

– Obećavam građanima BiH stabilizaciju prilika u zemlji i napredak u svim bitnim segmentima kakav nismo imali od vremena potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas, napredak u integracijskim i reformskim procesima, napredak privrede koji će omogućiti masovno otvaranje novih radnih mjesta, napredak u izgradnji saobraćajne i energetske infrastrukture koji će BiH pretvoriti u veliko gradilište. Naravno, uz samo jedan logičan preduslov političkim partnerima u BiH. Prihvatite realnost, prihvatite pobjedničku stranku SDA, prihvatite naš Program rada i prioriteta za mandat 2018-2022. – zaključio je Izetbegović.

Izvor: Faktor

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA