Kako gubitak pozitivno gledati?

294

Piše: Prof. Nihad Salihović

I dobitak i gubitak su  nestabilni  termini i kao takvi  oni mogu  biti prividni . Vrlo često u životu nas zadese na prvi pogled teške nesreće, ali se kroz izvjesno vrijeme ustanovi da smo bili u zabludi. Ovo je vid iskušenja koje nam Allah, dž.š., servira da bi ispitao koliko su obični smrtnici vezani za njega. Nevolje predstavljaju mehanizam razdvajanja iskrenih od neiskrenih ili nedovoljno iskrenih vjernika.  Jedan je biznismen pošao u SAD kako bi ostvario veliku svotu novca, ali je zakasnio pola sahata na aerodrom, te je avion odletio. Pao je u veliki očaj. Nakon samo nekoliko sati, do njega je doprla informacija da se avion s kojim je trebao putovati srušio, te su svi putnici stradali. 

Određeni ljudi, poput spomenutog biznismena, će nemirno i agresivno prići iskušenju, a neki će  okriviti i dragog Boga za nevolju koja ih zadesi. Drugi će ljudi, a to je svojstveno vjernicima, u iskušenju prepoznati šansu. Takvi su svjesni da Allah iskušava ljude onim što oni mogu podnijeti, te nemaju razloga strahovati i grčiti se od ishoda dotičnog iskušenja.

Istinski vjernici su prožeti sviješću da Allah, dž.š., nagrađuje strpljnje, te će svaki izazov prihvatiti sa dubokim duhovnim uvjerenjem u nagradu koja ih očekuje. Nedavno je jedan Univerzitetski profesor, postavio studentima islama  pitanje: Ako je Bog pravedan, zašto je dopustio da u Srebrenici stradaju mnogi nedužni ljudi? Ovo pitanje je izazvalo različite komentare studenata postdiplomskopg studija. Mnogi su naveli argumente koji nisu bili dovoljno uvjerljivi profesoru, jer su poticali iz vjerskih tekstova. Profesor koji ima razvijenu logičko- matematičku inteligenciju, nije prihvatao argumente  iz religije. U jednom trenutku, jedan od studenata se dosjetio logičkog odgovora koji je glasio ovako:  ”Uvaženi profesore, vi vodite kolegij iz oblasti za koju ste ekspert. Znanje iz vaše struke koje nam nudite, mi djelimično razumijemo. Na temelju toga što ste Vi stručnjak u Vašoj oblasti, mi vjerujemo da je istina i ono što nam govorite, a mi ne razumijemo. S obzirom da smo mi studenti u velikom procentu završili  islamske fakultete, očekujemo i od Vas da vjerujete u istinitost naših argumenata iako ih Vi ne razumijete.” Ovo je bio odgovor koji je zadovoljio profesora.

Genocid u Srebrenici i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine  je uzeo brojne žrtve, a  najteže je majkama koje su izgubile svoje najmilije. Međutim, Allah, dž.š., iako je stvorio dobro i zlo, prema osnovnom teološkom principu On daje dobro. Kako će majke Srebrenice pozitivno gledati na gubitak svojih najmilijih? Ovo je problemsko pitanje za nevjernike, ali i ne za vjernike.  Svjesni smo da čvrsta vjera u Allaha daje smiraj tim majkama, zato bi bilo nepravedno optuživati Allaha za zločine prema  muslimana, jer Gospodar  želi red na zemlji.  Dragi Bog će nagraditi obilatom nagradom one koji se strpe usljed teškog iskušenja.

S druge strane, Allah,.dž.š., iz svoje ljubavi prema nama, daje nam utjehu u Muhammedu, a.s., koji je za vrijeme svoga života ostao bez šestero svoje djece. Iako je najteži gubitak roditelju, kada mu djeca počnu umirati, posljednji Allahov poslanik  čvrsto prihvata iskušenje od Allaha, dž.š., i nimalo ne pada u očaj niti optužuje Allaha. Zašto imati ružnu sliku o Stvoritelju, koji nas je savršeno stvorio i usadio nam ljubav jednih prema drugima? Pored gubitka najmilijih, postoje i druge velike opasnosti koje prijete čovječanstvu, a neke od njih su: terorizam, kriza, elementarne nepogode i dr. Naša je obaveza da širimo dobro i ustrajavamo na moralnim vrijednostima. Ako ne budemo popravljali sebe i svoje bliže, društvo će se još više iskvariti, a rezultat toga su različite nesreće i katastrofe. Moramo biti svjesni svega navedenog  te se posvetiti prije svega svojim slabostima, a ne gubiti vrijeme u jalovim raspravama o krađi političara.  Zašto upirati oči u bogate kriminalce i diviti im se kada će oni, ukoliko se ne pokaju,  biti obično gorivo za džehennemsku vatru?

Neka  od izazovnih pitanja su i sljedeća: Kako se nositi sa krizom? Šta da uradim ako izgubim posao? Odgovor je sljedeći: Posveti se Allahu i Njegovoj vjeri i trudi se da što manje griješiš. Ako tako uradiš uvjerit ćeš se da Allah daje izlaz iz najtežih situacija. Trudi se da čestito i do perfekcije radiš svoj posao u ime Allaha, a potom dovi. Ako pak nisi našao posao, dovi Allahu i naći ćeš ga, jer u vremenima najteže krize Allah, dž.š., će te nagraditi poslom pod uslovom da  slijediš Allahovu vjeru shodno svojim mogućnostima.  Ne brini se, ako tako budeš radio, ne može ti dunjaluk nauditi.  Molim Allaha, dž.š., da nam olakša ovodunjalučke izazove, i nagradi nas centralnim dijelom Dženneta.