Koliko su pravno utemeljene optužbe zbog zastave s ljiljanima /VIDEO/

216

Autor: TVSA

Policija u Vukosavlju prekršajno je krajem juna kaznila osobu koja se fotografirala sa zastavom RBiH. Nešto ranije i Emir Barina novčano je kažnjen što se na području bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska fotografirao sa zastavom s ljiljanima. Kako je navedeno, nalog im je uručen zbog počinjenog prekršaja vrijeđanje iz člana osam Zakona o javnom redu i miru RS-a. Da li je bilo elemenata za ove sankcije, i da li će pred sudom ovi prekršajni nalozi biti osporeni?

Isticanje zastave s ljiljanima ne može se smatrati kršenjem javnog reda i mira jer član 8. Zakona u RS ne prepoznaje ovo djelo, odnosno nigdje se u tekstu zakona ne spominje zastava Republike Bosne I Hercegovine.

Emir Barina i osoba iz Vukosavlja po tome nisu počinili nikakav prekršaj kada su razvili zastavu sa ljiljanima na teritoriji RS, smatra advokat Omar Mehmedbašić.

Sankcioniranje onih koji promovišu zastavu Republike Bosne i Hercegovine je protivzakonito, a cilj je zastrašivanje ljudi da ne smiju isakzivati ništa što je afirmitativno za državu, smatra Sejfudin Tokić koji je i sam bio žrtva pravosudnog progona nakon što je u Banjaluci istakao zastavu s ljijanima. Optužba je glasila da izvršio krivično djelo izazivanja vjerske, nacionalne i rasne mržnje i netrpeljivosti. Tokića je sud oslobodio odgovornosti jer djelo koje mu se stavlja na teret ne postoji više u krivičnom zakonu.

Pogledajte kompletan PRILOG.

[KGVID]https://saff.ba/wp-content/uploads/2020/06/104980893_291092288965485_6598412312070339621_n.mp4[/KGVID]