SAFF

Ljudsko dostojanstvo je ispred sigurnosti

Facebook
Twitter
WhatsApp

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Ako pogledamo ljude oko sebe, vidjet ćemo da se oni mogu podijeliti u dvije skupine.

U prvu skupinu spadaju oni koji uvijek biraju sigurnost i ”mir”, čak i nauštrb svoga dostojanstva, statusa, samopoštovanja ili poštovanja ljudi prema njima.

Drugu skupinu čine oni koji biraju dostojanstvo prije sigurnosti i koji vjeruje da tortura i ponižavajući život zapravo i nije život, te da je Allah stvorio čovjeka da živi dostojanstveno i slobodno na ovome svijetu, da se ne poginje ni pred kim osim pred Uzvišenim Stvoriteljem i da ode s dunjaluka dostojanstveno svome Stvoritelju.

Zato zapamtimo ovo pravilo: Oni koji vjeruju da je dostojanstvo prije sigurnosti, na kraju će dobiti dostojanstvo i sigurnost zajedno, a oni koji danas na njih gledaju s visine, prepoznat će ih i priznati čim se odnos snaga promijeni u njihovu korist.

Znajte da ovakav način razmišljanja, i psihologija koju generiše, jedini može, prije ili kasnije, promijeniti odnos snaga na terenu.

A što se tiče onih koji vjeruju da je sigurnost ispred dostojanstva, oni će živjeti poniženi u zamjenu za očuvanje nekih privremenih ličnih interesa i koristi. No, neće dugo potrajati, a oni će izgubiti stečene koristi, jer će njihova povijenost i puzavost u životu uvijek podsticati druge da vladaju njima. Naša stvarnost je najbolji svjedok tome.

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA