Majke i maćehe

1404

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Ovo je istinita priča o dječaku kojem je umrla majka za koju je bio najviše vezan i koju je volio više nego ikoga na svijetu.

Međutim, nakon smrti njegove majke, otac mu se oženio drugom ženom. Otac ga je također mnogo volio i svakodnevno je sa njim razgovarao i pitao ga kako se maćeha odnosi prema njemu.

Jednog dana, razgovarajući sa sinom o odnosu maćehe prema njemu, otac je upitao: ”Sine, možeš li mi reći koja je suštinska razlika između tvoje prave majke i tvoje maćehe, odnosno moje druge žene?”

Dječak je bez razmišljanja odgovorio: ”Mogu oče! Moja prava majka je stalno lagala, a moja maćeha, odnosno tvoja žena, uvijek govori istinu.”

Otac se začudio takvom odgovoru, pa je upitao: ”A kako to?”

Dječak je odgovorio: ”Moja majka se uvijek zaklinjala da, ako ne dođem kući i ako ne prekinem igru sa drugarima, neću dobiti ručak, i time mi je stalno prijetila. Međutim, ja sam redovno ostajao da se igram i kasno sam se vraćao kući, ali mi majka nikada nije uskratila hranu.

A tvoja žena, odnosno moja maćeha, ako pažljivo ne slušam ono šta ona govori, ili ako je slučajno naljutim, pa mi zaprijeti da neću dobiti hranu ako je ne budem slušao i ako ne budem potpuno pokoran, uvijek ispuni obećanje. Ispunila ga je i zadnji put, zato sam evo već dva dana gladan.”