SAFF

Mali umovi imaju male brige, a veliki umovi nemaju vremena za brige

Facebook
Twitter
WhatsApp

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Bez obzira na uspjeh, specijalizaciju ili prirodu studija, budi ponosan na svaku fazu koju si dostigao svojim trudom. Ne podcjenjuj svoje postignuće i ne upoređuj se s drugima. Niko ne zna detalje tvog života, tvoje brige ili tvoje borbe. Svi su zadovoljni da gledaju izdaleka na tvoje posrnuće i padove. Gradi svoju slavu i ne plaši se svojih poteškoća. Ignoriraj one koji te frustriraju. Fokusiraj se na svoje ciljeve i znaj da ćeš, uz Allahovu pomoć, doći do cilja i uspjeti, makar tvoj put bio i dug.

– Rečeno je: ”Mali umovi imaju male brige, ali veliki umovi nemaju vremena za brige.”

– Većina ne razumije šta znači tvoje dočekivanje poteškoća i udaraca sudbine smireno i potpunom šutnjom, niti tvoju nasmijanost u situacijama koje te tjeraju na plač, niti razumiju šta znači to kad u tebi sve ključa dok si na vrhuncu postojanosti i stabilnosti.

– Odsutnost ti otkriva stepen tvoje privrženosti određenoj osobi, ili pak veliku rasterećenost i rahatluk zbog njenog odsustva. Odsutnost najbolje i najtačnije objašnjava osjećaje.

– Druženje s ljudima koji su vedri i nasmijani povećava tvoju sposobnost da podneseš životne poteškoće, a druženje sa mrzovoljnim i namrštenim ljudima ispunjava te brigom, čak i ako ti je život lijep.

– Osjećaji krivice, kajanja i samooptuživanja za počinjene greške i grijehe smatraju se karakteristikama osjećajne ličnosti, kao i dokazom žive savjesti i bogobojaznosti, ali pretjerivanje u tome može izazvati depresiju.

– Onaj ko se naljuti na tebe pa se vrati da razgovara s tobom bez tvrdoglavosti i fanatizma, znaj da je to čista duša i iskrena, poštena i odana osoba koju nikako ne bi smio izgubiti.

– Koliko god da je tvoja ličnost jaka, uvijek postoji neko ko te može učiniti slabim pred sobom, ne iz poniženja i straha, već zbog njegovog mjesta u tvome srcu.

 

 

 

 

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA