subota, 23. septembar 2023 / 8. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Mitropolit Hrizostom je bio jedan od najžešćih zagovornika osvajanja Bihaća i Cazinske krajine

Facebook
Twitter
WhatsApp

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom objavio je danas izjavu kojom je najavio kako se povlači iz Međureligijskog vijeća BiH. Hrizostom je naveo čak šest nekakvih razloga za donošenje ovakve odluke, odnosno naveo je šest primjera ugroženosti Srba u Sarajevu i drugim gradovima. Hrizostom danas glumi ugroženog svećenika, mirotvorca, međutim on je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu bio dio velikosrpske zločinačke bande.

Javnost u BiH malo zna o ratnoj prošlosti mitropolita dabrobosanskog. Tokom agresije na BiH, Hrizostom je predvodio Episkopiju bihaćko-petrovačku. On je bio jedan od najžešćih zagovornika osvajanja Bihaća i Cazinske krajine. Hrizostom je učinio sve da motivira Ratka Mladića da pokuša osvojiti Bihać. U nastavku prenosimo dio iz dnevnika Biljane Plavšić u kojem ona govori o ulozi tadašnjeg vladike Hrizostoma u podsticanju srpskog političkog i vojnog rukovodstva da odlučno krenu u osvajanje Bihaća i Cazinske krajine.

Dnevnik Biljane Plavšić

Dobro se sećam jednog skupštinskog zasedanja na Jahorini, u zimskim mesecima 1995. Još traje sporazum o primirju, došao je episkop bihaćko-petrovački Hrizostom, i tražio je iza zasedanja sastanak sa rukovodstvom, poslanicima iz zapadnih opština i nekim generalima koji su prisustvovali skupštini. Održao je preosvešteni vladika predavanje o našoj borbenoj poziciji, ali i o neprijateljskim pokretima. Bolje je poznavao vojnu situaciju na zapadnom frontu nego oni koji su za to zaduženi. Dao je prognozu događaja nakon isteka sporazuma o primirju. Samo što ne reče: “Ovo je neprijatelj uradio i dobro se pripremio za udar po nama, a šta vi radite, da li ste spremni da prihvatite ovaj udar ili ste u stanju zimskog sna?” Ovo se odnosi ne samo na generale nego i na političko rukovodstvo, posebno vrhovnog komandanta Karadžića.
Pominjao je Hrizostom i Bihać, a ja gledam Radovana i mislim: preosvešteni vladiko, kome to govoriš? U njegovoj glavi Bihać nije ratište nego tržište. Sa Bihaćem smo mogli da završimo rat i to kao pobednici, kao što je u jesen 1994. već objavio američki ministar odbrane. Znam da bi bilo žrtava i da nam u pregovorima, verovatno, ne bi pripao taj grad, ali srpska strana bi bila u povoljnijoj pregovaračkoj poziciji, rat bi se završio godinu dana ranije. To nije bila obična godina, to je godina koja je u samom početku najavljivala smrt Srbima (“Bljesak”, “Oluju”, bežaniju iz Sarajeva i druge tragedije).
Početkom 1995, a posebno nakon onog užeg sastanka kada je vladika Hrizostom onako upečatljivo govorio o stanju u njegovoj eparhiji na zapadnim granicama naše Republike, poslanici su tražili od komandanta Glavnog štaba da podnese izveštaj Skupštini iz područja njegove nadležnosti. To se desilo na 50. jubilarnom zasedanju u Sanskom Mostu, 15. i 16. aprila 1995. Centralna tačka dnevnog reda bilo je izlaganje generala Mladića koje je trajalo dva časa, što je on i najavio. Na ovo zasedanje pozvani su mnogi gosti. Nije baš bilo mudro podnositi izveštaj o stanju u vojsci pred tolikim gostima. Bilo je više gostiju nego poslanika. Za neke sam bila sigurna da su tu samo zbog Mladićevog izveštaja i da su nedobronamerni, provokatori“.
VIDEO: Govor Hrizostoma o osvajanju Bihaća iz 1994. godine

Upravo na toj 50.jubilarnoj sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, o kojoj govori Biljana Plavšić, govorio je i Milorad Dodik koji je, vjerovatno motiviran nastupom vladike Hrizostoma, tražio da Ratko Mladić, odnosno Vojska Republike Srpske uništi Peti korpus.
Danas su Milorad Dodik i vladika Hrizostom ponovo na istom zadatku, opet jurišaju na našu zemlju. Ništa čudno, oni će to raditi dok su živi.

Hrizostome, kako vas nije stid slaviti zlo i zločinca?

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA