SAFF

Muslimani su bili primjer pravednosti, pa im je pravda otvorila kapije mnogih srca i gradova

Facebook
Twitter
WhatsApp

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Kada je osmanski sultan Murad II, 1431. godine osvojio grad Solun i pobjednički ušao u grad, njegov vezir obavijestio ga je da je došla delegacija iz grada Janjine (Yanya, Loannina) i da se nadaju da će ih sultan Murad II primiti, jer su došli zbog važne stvari. Sultan se začudio toj vijesti jer on nije imao nikakve veze sa gradom Janjinom. Janjina je grad na sjeverozapadu Grčke, 450 km od Atine, a 290 km od Soluna, koji je u to vrijeme bio pod vlašću talijanske porodice Tocco iz Kefalonije koja je vladala despotovinom Epir u čijem sastavu je bio i grad Janjina.

Kada je Carlo I Tocco umro 1430. godine, naslijedio ga je bratić Carlo II Tocco. Međutim, nezakoniti sinovi Carla I Tocca pobunili su se protiv Carla II i tražili su vlast za sebe, pa je došlo do njihovog međusobnog sukoba i borbe za vlast. No, kada su čuli da je sultan Murad II osvojio Solun, odlučili su poslati svoje izaslanike sultanu.

Sultan Murad II primio je delegaciju grada Janjine i kada su ušli kod njega, posredstvom prevodioca, rekao im je: ”Dobro došli, šta vas je dovelo ovamo i šta zapravo želite od mene?”

Vođa izaslanstva je rekao: “Veliki sultane, došli smo vas zamoliti za pomoć, zato se nadamo da nas nećete razočarati.”

Sultan je upitao: ”A kako vam mogu pomoći?”

Vođa izaslanstva odgovorio je: ”Veliki sultanu, nas su naši knezovi tlačili, koristili su nas kao robove, oduzimali su nam imetak, a zatim su nas vodili u ratove.”

Sultan Murad II, rekao je: ”Šta ja mogu učiniti za vas? To je problem između vas i vaših vladara.”

Odgovorili su: “Mi, sultane, nismo muslimani, mi smo kršćani, ali toliko smo čuli o pravdi muslimana; da ne ugnjetavaju podanike, da nikog ne prisiljavaju da primi islam i da svaki građanin ima svoje pravo kod njih. To smo čuli od turista i trgovaca koji su posjetili vaše kraljevstvo. Stoga se nadamo da će vaša pravda, briga i dobrota obuhvatiti i nas i da ćete vladati našom zemljom (našim gradom) i spasiti nas nepravednih vladara.”

Zatim su sultanu predali ključeve grada, a sultan Murad II je prihvatio njihovu ponudu i poslao je jednog od svojih komandanata na čelu muslimanske vojske koja je bez borbe ušla u grad Janjinu 1431. godine.

Muslimani su bili primjer pravde i pravednosti, pa im je pravda otvorila kapije mnogih srca i gradova. (Izvor: Orhan Muhamed Ali, Reva'iu min tarih el-Usmani)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA