četvrtak, 23. mart 2023 / 1. ramazan 1444

SAFF

Na današnji dan komunisti su uhapsili Aliju Izetbegovića: Islam je za mene sve ono za šta je vrijedno živjeti…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Lider SDA Bakir Izetbegović prisjetio se danas hapšenja svog oca Alije Izetbegovića i drugih muslimanskih intelektualaca koje se odigralo prije tačno 40 godina, a koji će nakon toga biti optuženi i suđeni u poznatom “Sarajevskom procesu”.

Izetbegovićev status na Facebooku prenosimo u cijelosti.

“Na današnji dan, prije 40 godina, uhapšen je Alija Izetbegović i još 11 muslimanskih intelektualaca, koji će zatim biti optuženi i suđeni u poznatom „Sarajevskom procesu“.
Komunistički režim je pred svaki napad na vjeru i vjernike organizovao procese u kojima je hapsio i sudio ulemu i muslimanske intelektualce. Pri tome su redovito korištene nevjerovatne teze o ugroženosti režima od šačice vjernika.
U ovom slučaju su to bile tvrdnje napisane u presudi, a koje je prenijela tadašnja štampa, o planu stvaranja „etnički čiste Bosne i Hercegovine sa ciljem formiranja republike organizovane na principima islama, čije granice bi trebalo da se rasprostiru od Afganistana do Slavonskog Broda u Bosni i Hercegovini?!“.
Alija Izetbegović je osuđen na 14 godna robije, što je s obzirom na njegovu životu dob, trebalo da bude doživotna kazna.
Ali, neistina i nepravde su kratkog daha, i uvod su u historijske prevrate. Sedam godina nakon izrečene presude Alija Izetbegović je bio predsjednik Predsjedništva socijalističke Bosne i Hercegovine.
Stajao je na čelu snaga koje su zaustavljajući agresiju i etnička čišćenja branile teritorij, ali i multientičku supstancu Bosne i Hercegovine.
U svojoj završnoj riječi na suđenju 1983. godine Alija Izetbegović je kazao: „Bio sam musliman i to ću i ostati. Osjećao sam se borcem za stvar islama u svijetu i time ću se osjećati do kraja života. Jer islam je za mene drugo ime za obećanje ili nadu u bolju budućnost muslimanskih naroda, za njihov život u dostojanstvu i slobodi, jednom riječju za sve ono za šta je po mom uvjerenju bilo vrijedno živjeti.“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA