Najuticajniji imam iz Prištine Shefqet Krasniqi na meti kosovskog tužilaštva

2287

Jutros je specijalni tužitelj Kosova naredio privođenje Shefqeta Krasniqia, imama Velike džamije u Prištini. Nakon intervjua Shefqet Krasniqi je pušten na slobodu. Sumnjičio se za poticanje mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj ili etničkoj osnovi. Riječ je o nastavku policijske istrage u kojoj je prošli mjesec uhapšeno više od 40 osoba osumnjičenih za ratovanje u Siriji i Iraku na strani grupa Islamska država i Al-Nusra fronta.
Shefqet Krasniqi je najuticajniji imam na Kosovu. Već duže vrijeme na meti je agresivnih ateističkih snaga na Kosovu. Mogući razlog njegovog privođenja može biti i to što se usprotivio masovnom hapšenju Kosovara i što je ta hapšenja opisao kao djela koja imaju političku pozadinu. Stavovi Shefqeta Krasniqia imaju posebnu vrijednost u kosovskom društvu. Očito je Specijalno tužilaštvo Kosova na ovaj način htjelo imama Krasniqia upozoriti da povede računa kakve stavove iznosi.
Inače,Shefqet Krasniqi je u zadnje vrijeme nekoliko puta javno pozvao muslimanske vjernike da ne učestvuju u stranim sukobima u Siriji i Iraku.