Ne budi grubijan i svađalica, jer je dunjalučko putovanje vrlo kratko 

242

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Djevojka je sjedila u autobusu koji se zaustavio na jednoj stanici. Ušla je jedna žena koja je nespretno pokušala sjesti pored djevojke udarajući je svojim mnogobrojnim torbama. 

Jedan putnik je posmatrao taj prizor i sav uzrujan upitao je djevojku: ”Zašto šutiš i zašto nisi ništa rekla toj haotičnoj i bezobzirnoj ženi?” 

Djevojka je uz osmijeh odgovorila: ”Ne morate biti okrutni i svađati se oko nečeg trivijalnog. Ta, putovanje je kratko. Ja izlazim na sljedećoj stanici.”

Ove riječi ”putovanje je kratko”, zaslužuju da ih zapišemo zlatnim slovima i da ih uvijek imamo na umu u našim svakodnevnim poslovima. 

Ne treba biti grub i svađati se oko svake sitnice, jer putovanje je kratko. Kada bi svako od nas vodi računa o tome da je naše putovanje na ovome svijetu kratko, ne bi ga učinili mračnim, prepunim svađa i rasprava, neopraštanja drugima, lošeg ahlaka i nezahvalnosti na blagodatima, i spasili bismo svoj trud i svoje vrijeme od gubitka i upropaštavanja. 

Je li ti neko od bliskih ljudi slomio srce?

Ne uzrujavaj se previše, putovanje je kratko.

Je li te neko izdao, prevario ili ti se narugao?

Ostani smiren, jer, putovanje je kratko. 

Neko je zaboravio tvoje dobročinstvo, pomoć i podršku koju si mu pružio kada mu je bilo najteže, ostani priseban i miran, jer, putovanje je kratko. 

Ili je možda zaboravio tvoje pravo i nije ti ukazao poštovanje koje zaslužuješ, ne uzrujavaj se previše, jer, putovanje je kratko.

Dakle, ispunimo naša srca ljubavlju, mirom i zahvalnošću Allahu na blagodatima, jer je ljubav osjećaj velikih ljudi, a ne kukavica i zlobnika.  

Naše putovanje na ovome svijetu je vrlo kratko i nije se moguće vratiti nakon odlaska. 

Niko od nas ne zna tačno koliko traje njegovo putovanje, niti hoće li ostati do sljedeće stanice ili neće. 

Stoga, budimo optimistični, pozitivni, smireni, dobrodušni, strpljivi i tolerantni prema drugima.

Jer, putovanje je vrlo kratko.