Ne donosi zaključke dok ne saznaš sve činjenice

1397

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Starac je sjedio sa svojim 25-godišnjim sinom u vozu. Na licu njegovog sina, koji je sjedio pored prozora, vidjela se neopisiva radost i znatiželja.
Ispružio je ruke kroz prozor i osjetio je kako zrak struji, a zatim je uzviknuo: ”Oče, pogledaj, sva stabla idu za nama!” Starac se nasmiješio dijeleći tako radost sa svojim sinom.
Bračni par je sjedio nasuprot njih i slušali su razgovor između oca i sina. Osjećali su se neugodno zbog 25-godišnjeg muškarca koji se ponaša kao dijete.
Iznenada, mladić je ponovo uzviknuo: “Oče, pogledaj onaj bazen i sve ribe u njemu! Pogledaj oblake koji putuju zajedno sa vozom!”
Bračni par se i dalje iščuđavao mladićevom ponašanju i njegovom ”neartikulisanom” govoru.
Tada je počela padati kiša. Kapi kiše pale su na ruke mladića čije je lice bilo ispunjeno srećom, pa je ponovo uzviknuo: “Oče, pada kiša! Nekoliko kapi mi je palo na ruke, vidi oče!”
U tom trenutku bračni par nije mogao više šutjeti, pa su upitali starca: “Zašto ne odvedeš sina ljekaru, možda postoji šansa da se izliječi?”
Starac im je mirno odgovorio: “Upravo se vraćamo iz bolnice gdje je moj sin prvi put u životu progledao. Sve do sada bio je slijep.”
Stoga, nemojte donositi zaključke sve dok ne saznate sve činjenice.