SAFF

Ne kradi nikome radost i ne rastužuj ničije srce

Facebook
Twitter
WhatsApp

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Ako se ne slažeš sa bratom muslimanom, rodbinom ili prijateljem i posvađaš se s njim, nemoj nipošto pomišljati da ga povrijediš ni riječju ni djelom, već se sjeti vremena kada si mu bio drag i kada ti je mnogo dobročinstva učinio. Uvijek imaj na umu da je ovaj svijet prolazna stanica i da ne vrijedi ni koliko krilo komarca. Stoga, ne kradi nikome radost i ne rastužuj ničije srce.

Naši životi su kratki, u našim grobovima trebat će nam neko ko će upućivati dove Allahu za nas, a ne protiv nas.

Znaj da ćeš biti sahranjen i zakopan u zemlju ma kolika bila tvoja vrijednost, i bit ćeš zaboravljen ma koliko bio poznat i ugledan, zato ostavi lijep trag iza sebe svojim lijepim ahlakom i dobrim djelima.

Učini sve da tvoji dani na dunjaluku budu u znaku poštovanja, humanosti, dobročinstva, razumijevanja, tolerancije i čistog života. Lijep trag ostaje čak i ako je njegov vlasnik odsutan.

I znaj da ničija životna staza nije posuta ružama i da ne postoji čovjek a da nema problema i da ne zapada u krize i nevolje. 

Ali, postoje ljudi koji se istinski na Allaha oslanjaju i koji su uvijek nasmijani i zahvalni Allahu u lahkoći i teškoći. Oni se mnogo više uzdaju u Allahovu milost i dobrotu nego u svoja djela,  jer znaju da Allah nikada neće ostaviti Svog iskrenog roba bez nade i podrške.  

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA