SAFF

Nema života bez namaza

Facebook
Twitter
WhatsApp

Piše: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Namaz je život duše i duh života, i nema ništa veličanstvenije i ljepše od namaza. Namaz ljudsko tijelo čini snažnim i vitalnim, on oživljava srce i čini ga stabilnim i smirenim. Pa, ko uopće može živjeti bez namaza i kakav je to život?

Na cijelom svijetu i u cijelom kosmosu ne postoji ništa što srce čini sretnim, svijetlim i zadovoljnim kao namaz, kao sedžda uzvišenom Allahu, i sa namazom se ne može porediti ni jedna blagodat ovoga svijeta.

Namaz je za vjernika čisti život, lijek za bolesti duše i tijela, svjetlo u tminama dunjalučkog života i lijek za ono što je u ljudskim grudima.

Da nije namaza, oblaci brige i tuge nikada se ne bi raspršili i nestali. Da nije namaza, vojske šejtana bi napale na nas i svi uzroci uspjeha i spasa bili bi prekinuti. Namaz je cilj zbog kojeg se natječu bogobojazni i zbog kojeg trudbenici svoj trud ulažu. Namaz je vođa koji klanjača vodi pravo u Džennet, pa kako je moguće da ljudi ostave namaz?!

Kako mogu živjeti bez te svete veze sa Uzvišenim Allahom, kako mogu osjetiti slast i užitak u životu bez namaza?!

Namaz je tvrđava iz koje ulazimo kod Gospodara svjetova, Koji Svoje uzvanike, iskrene Svoje robove, klanjače, obasipa neizmjernom milošću i nagrađuje ih vječnom srećom.

Nema veličanstvenijeg trenutka od trenutka doživljene sedžde, kad srce i duša osjete slast suze iz pobožnog i pokajničkog oka, i kad kušaju užitak povezanosti i bliskosti sa Gospodarom svih svjetova, prije nego čovjek dočeka svoj kraj na ovome svijetu i uvjeri se, kad mu Melek smrti dođe, da je to zbilja težak i mučan trenutak i da je onaj, ko nije klanjao i ko nije čuvao tu vezu sa Allahom, sâm sebe obmanuo i upropastio.

Stoga, čovječe, dok si još na ovome svijetu, dok je duša u tebi i dok još postoji prilika i nada, pokaj se iskreno Allahu i uspostavi sa Njim vezu preko namaza, izliječi svoju griješnu dušu podižući ruke prema nebu u tmini noći, i nipošto ne gubi nadu u Allahovu milost, bez obzira na mnoštvo tvojih grijeha, jer je gubljenje nade u Allahovu milost veći grijeh od onoga koji si počinio i zbog kojeg si nadu izgubio.

Pjesnik je divno rekao:

O ti, koji se zbog mnoštva grijeha ne nadaš sreći,

Znaj da je, od tvojih grijeha, Allahov oprost veći.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA