srijeda, 4. oktobar 2023 / 19. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

O ljudi, smilujte se onome čija se glavnica imetka topi

Facebook
Twitter
WhatsApp

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Jedan pobožni musliman iz prvih generacija, rekao je: ”Učio sam suru El-Asr dvadeset godina i nisam shvatio njeno značenje. Razmišljao sam kako je moguće da osnova ljudskog života bude gubitak, koji se sa sigurnošću potvrđuje u ovoj suri. Zatim se iz te osnove i općeg pravila isključuju oni koji posjeduju četiri osobine: iskrenu vjeru, dobro djelo, preporučivanje istine i preporučivanje strpljivosti.

Sve dok jednog dana nisam čuo prodavača snijega kako doziva i preklinje ljude da kupe njegovu robu, govoreći: ”O ljudi, smilujte se onome čija se glavnica imetka topi!” Jer je snijeg smrznuta voda i koja god kap padne nikada se više neće vratit.

Tada sam shvatio značenje ove zakletve u suri El-Asr. Glavnica tvoga imetka je zapravo tvoj život i svaki trenutak koji prođe neće se više vratiti. Na taj način se kod svakoga od nas topi glavnica njegovog imetka.

Stoga, obrati pažnju na glavnicu svoga imetka, a to je vrijeme u kojem živiš, prije isteka roka. Jer ne znaš hoćeš li novi dan dočekati živ ili ćeš biti jedan od stanovnika mezarja.

Ne dozvoli da prođe i jedan trenutak glavnice tvoga imetka osim u pokornosti Allahu i dobrim djelima. 

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA