SAFF

Od sutra u BiH mogu se klanjati svi namazi u džamijama

Facebook
Twitter
WhatsApp

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović danas je donio odluku kojom se odobrava vjernicima obavljanje noćnih namaza, akšama, jacije, teravih-namaza i sabaha u svim džamijama u BiH, ali uz poštivanje važećih preporuka i propisa nadležnih organa i ranijih instrukcija Rijaseta IZ u BiH o poštivanju mjera zaštite tokom boravka u džamijama.

Vjernici će kao i za dnevne namaze morati upotrebljavati zaštitne maske, vršiti dezinfekcije ruku, obuće pri ulasku, poštivati fizičku distancu kao i korištenje lične serdžade i tespiha, izbjegavati upotrebu abdesthane, te koristiti posebne kese za obuću prilikom dolaska u džamiju. Vizualna uputstva već su istaknuta na svim džamijama i mesdžidima.

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice Ismail ef. Smajlović pojasnio je da je ovom instrukcijom istaknuto opredjeljenje Islamske zajednice da namazi i druge aktivnosti u džematima i džamijama mogu organizirati, ali uz poštivanje važećih propisa nadležnih državnih organa o pandemiji korona virusa.

– To znači da Islamska zajednica ostaje na onom što državni organi donose kao regulativu o ponašanju svih građana, pa tako i muslimana – kazao je Smajlović.

Podsjetio je da je prilikom otvaranja džamija potrebno uvažiti i sve ranije instrukcije Rijaseta o mjerama dezinfekcije i čuvanja ličnog i zdravlja drugih osoba sa kojima se dijeli prostor.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA