utorak, 5. decembar 2023 / 21. džumade-l-ula 1445

SAFF

Oslobađanje uma od slijepog slijeđenja šejhova i političkih moćnika

Facebook
Twitter
WhatsApp

Piše: dr. Jusuf el-Kardavi / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Kao što je Kur'an oslobodio čovjekov um od dominacije i slijepog slijeđenja roditelja i glavešina (političkih moćnika), oslobodio ga je i od dominacije i slijepog slijeđenja profesora i šejhova koji su zarobili njegov um i učinili ga svojim priljepkom i slijepim sljedbenikom, da misli onako kako oni misle, da govori onako kako oni govore, da vjeruje ako oni vjeruju i da ne vjeruje ako oni ne vjeruju.

Um ne postoji i ne funkcionira ako nije slobodan i nezavisan, ali ako mu se spolja nametne tutorstvo, onda on postaje neproduktivan, nefunkcionalan i neaktivan.

Stoga je slijepo slijeđenje i oponašanje (taklidul-e'amâ) bilo prva nedaća uma, i zato se islam borio protiv slijepog slijeđenja, a slobodoumni muslimanski učenjaci su mu se odupirali i odbijali su da um bude podređen bilo kom stvorenju osim svom vlasniku koji vjeruje u Allaha i Njegovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i nije mu dozvoljeno da slijepo slijedi bilo kojeg čovjeka, vjerujući u ono što on vjeruje i poričući ono što on poriče.

Ibnul-Dževzi, rekao je: ”Znajte da onaj ko slijepo slijedi i oponaša drugog, nije siguran u ono što oponaša. Slijepo slijeđenje poništava dobrobiti uma, jer je um stvoren za kontemplaciju i razmišljanje, a ružno je da neko kome je data svijeća da je upali (kako bi mu osvjetljavala put), on je ugasi i hoda u tami.”

Čovjekov šejh i njegov učitelj treba da bude kao onaj koji nosi svjetiljku, kad god mu se smrači put, on izvadi svoju svjetiljku (lampu) i zapali je da mu osvijetli put, tako da raspoznaje svoju desnu od lijeve strane, i ono što je ispred, od onoga što je iza njega. A nije posao šejha i profesora da nosi učenika ili studenta na ramenu, i ide s njim kud hoće. Niti je prvo profesura, niti je drugo školovanje i učenje.

(Iz knjige dr. Jusufa Kardavija: Mevkiful-islam minel-‘akl vel-‘ilmStav islama prema razumu i nauci)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA