ponedjeljak, 16. maj 2022 / 15. ševval 1443

SAFF

Planirala sam da uništim islam, a postala sam muslimanka

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Priča o tome kako sam prihvatila islam je priča o planovima. Ja sam pravila planove, grupa u kojoj sam bila je pravila planove. Allah je, također, napravio planove, a Allahovi planovi su najbolji.

Kada sam bila tinejdžerica, zapazila me grupa ljudi koji imaju vrlo zle namjere. Oni su bili i vjerovatno još uvijek labavi savez pojedinaca koji rade na državnim položajima, ali imaju poseban program – da unište islam. To nije vladina organizacija, oni jednostavno koriste svoje pozicije u američkoj vladi da ostvare svoje ciljeve. Jedan član ove grupe mi je prišao jer je vidio da sam vrlo motivirana i jako se zalažem za ženska prava. Rekao mi je da ako završim studij međunarodnih odnosa s naglaskom na Bliski istok, da će mi osigurati posao u američkoj ambasadi u Egiptu. Htio je da odem tamo kako bih, koristeći svoj položaj u toj zemlji, razgovarala sa muslimanskim ženama i poticala naivne pokrete za ženska prava. Mislila sam da je to sjajna ideja. Vidjela sam muslimanke na TV i znala sam da su siromašna i potlačena grupa, i htjela sam ih izvesti na svjetlo slobode.

S tom namjerom otišla sam na fakultet i počela svoje obrazovanje. Studirala sam Kur'an, hadis i islamsku historiju. Također sam proučavala načine na koje bih mogla iskoristiti te podatke. Naučila sam kako da izvrćem smisao riječi da bih ih natjerala da kažu ono što sam željela. Bio je to vrlo koristan alat.

Međutim, kako sam počela s proučavanjem islama, zainteresirala me njegova poruka. Imala je smisla i to mi je bilo vrlo zastrašujuće. Kako bih se suprotstavila tom utisku, počela sam pohađati nastavu iz kršćanstva. Odlučila sam se da pohađam časove kod jednog profesora s vrlo dobrom reputacijom i doktoratom iz teologije s Harvarda. Osjećala sam da sam u dobrim rukama. I bila sam, ali ne iz razloga na koji sam tada mislila. Profesor je bio unitarijanski kršćanin – nije vjerovao u trojstvo ili Isusovo božanstvo. U suštini, vjerovao da je Isus bio samo poslanik. On je to dokazivao citatima iz Biblije iz svojih izvora na grčkom, hebrejskom i aramejskom. Pokazivao je gdje su se desile promjene i ukazivao je na historijske događaje koji su oblikovali te promjene ili uslijedili nakon njih.

U trenutku završetka programa za taj predmet, moja vjera u kršćanstvo je bila uništena, ali još uvijek nisam bila spremna prihvatiti islam.

Vrijeme je prolazilo, a ja sam nastavila učiti, za sebe i za svoju buduću karijeru. To je trajalo oko tri godine. Tokom tog vremena ispitivala sam muslimane o njihovim vjerovanjima. Jedan od onih koje sam ispitivala bio je brat iz MSA-a (Muslim Students’ Association). Elhamdulillah, vidio je moj interes za vjeru i potrudio se da me educira o islamu.

Jednog dana me kontaktirao i kazao da je grad posjetila grupa muslimana i pitao me želim li se sresti sa njima. Pristala sam i otišla na sastanak s tom grupom nakon jacije-namaza. U prostoriji se nalazilo najmanje 20 muškaraca. Napravili su mi mjesto da mogu sjesti. Našla sam se licem u lice sa starijim Pakistancem. Mashallah, ovaj brat je vrlo dobro poznavao kršćanstvo. Razgovarali smo do sabah-namaza citirajući razne dijelove Biblije i Kur'ana. Nakon što sam saslušala tog mudrog čovjeka koji mi je govorio stvari koje sam već znala sa časova o kršćanstvu, on je učinio nešto što niko prije njega nije – pozvao me je da primim islam.

Tokom tri godine mog proučavanja islama i ispitivanja muslimana o njihovoj vjeri, nikad me niko nije pozvao da postanem muslimanka. Bilo je svađa i vrijeđanja, ali nikad me niko nije pozvao u islam.

Kad me je ovaj čovjek pozvao da primim islam, shvatila sam da je vrijeme za to. Znala sam da je to istina i da moram donijeti odluku. Elhamdulillah, Allah je otvorio moje srce, i rekla sam: „Da, želim biti muslimanka.„ Tada sam za ovim čovjekom ponovila kelime-i-šehadet na engleskom i arapskom.

Čim sam izgovorila te riječi, dobila sam čudan osjećaj. Osjećala sam kao da je ogroman i težak teret spao s mojih prsa. Udahnula sam kao da prvi put u životu udišem zrak.

Elhamdulillah, Allah mi je dao novi život i šansu za Dženet; i molim Allaha da ostatak života proživim i da umrem kao muslimanka. Amin.

Preveo: Abdullah Nasup

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
PREPORUKA