SAFF

Popravi ono što je ostalo, bit će ti oprošteno ono što je prošlo

Facebook
Twitter
WhatsApp

Piše: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Čini nam se kao da smo jučer dočekivali mjesec ramazan, a evo već je došlo vrijeme da ga ispraćamo, pa s kojim djelima i u kakvom stanju ispraćamo ovaj mubarek mjesec?

Ramazan je poput kratkog ljudskog života koji brzo prolazi, a mudar je onaj koji ga troši na ono što trajno ostaje, da se ne bi kajao onda kad kajanje ništa ne koristi. Ako razmislimo o danima i noćima, otkrit ćemo da su to faze kroz koje prolazimo na našem putu ka Ahiretu, ka vječnosti, sve dok se ne završi naše dunjalučko putovanje. I svaki dan koji prođe, ili čak svaki trenutak, udaljava nas od ovoga svijeta i približava nas Ahiretu.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ”Dunjaluk je u odnosu na Ahiret isto kao kad bi neko od vas stavio svoj prst u more, pa neka vidi šta mu je ostalo na prstu (kad ga izvadi iz vode).” (Tirmizi)

A Ebu Derda, radijallahu anhu, govorio je: ”Čovječe, ti si samo zbir dana, kad god prođe jedan dan, otišao je dio tebe.”

Dani i noći su zapravo riznice naših djela, i one će biti svjedok za nas ili protiv nas na Sudnjem danu, shodno djelima koja smo u njih pohranili. Blago onome ko iskoristi dane i noći svoga života u pokornosti Allahu, u onome što će ga približiti Džennetu a udaljiti od Vatre, i blago onome ko uzima pouku iz protoka vremena, shodno ajetu:

”Zato uzmite iz toga pouku, o vi koji ste razumom obdareni!” (El-Hašr, 2.)

Stoga se vratimo u okrilje Allahove milosti, jer još uvijek ima vremena. Nipošto se ne prepuštajmo očaju u pogledu Allahove milosti i oprosta, i iskoristimo ovo malo preostalih dana ramazana da bismo sebi obezbijedili dugotrajnu sreću.
Prenosi se da je Fudajl ibn Ijad upitao jednog čovjeka: ”Koliko imaš godina?” Odgovorio je: ”Šezdeset.” Onda mu je Fudajl rekao: ”Ti već šezdeset godina ideš ka svome Gospodaru. Sumnjaš li možda da nećeš stići i da se nećeš sresti s Njim?” Čovjek je, u strahu, rekao: ”Svi smo Allahovi i Njemu ćemo se vratiti!” Fudajl ga je upitao: ”A znaš li tumačenje tih riječi? To znači, ko zna da ima Gospodara i da će se Njemu vratiti, treba da zna da će pred Njim biti zaustavljen, a ko zna da će pred Njim biti zaustavljen, treba da zna da će biti pitan, a ko zna da će biti pitan, neka pripremi odgovor.”

”A gdje je onda izlaz i u čemu je spas”, upitao je čovjek?

Fudajl mu je rekao: ”To je lahko. Popravi ono što ti je ostalo od života, bit će ti oprošteno ono što je prošlo, a ako ne popraviš ono što ti je ostalo, bit ćeš kažnjen za ono što ti je prošlo i za ono što ti je ostalo od života.”Ako si možda propusito prvu i drugu trećinu ramazana, ne očajavaj, već ustani odlučno i reci da je moguće popraviti stanje i učiniti ga boljim nego što je bilo, uz Allahovu pomoć. Ne gledaj iza sebe, nego gledaj ispred sebe, da, ispred sebe, jer Milostivi Gospodar iskrenim pokajanjem briše sva loša djela.

Možda ti je dovoljna samo jedna noć, pa da budeš spašen džehennemske vatre, ili jedna iskrena sedžda koja će označiti tvoj povratak na stazu islama, i koja će učiniti da s lahkoćom savladaš Sirat ćupriju i pređeš na drugu stranu, na obalu spasa, zajedno sa onima koji su spašeni.

O Allahu, oprosti nam i pobriši grijehe, primi naše ibadete i dobra djela, primi naše pokajanje i uslišaj naše dove, i učini da izađemo iz mubarek ramazana čisti od grijeha i upisani među one koje si Ti oslobodio džehennemske vatre i s kojima si zadovoljan. Amin!

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA