SAFF

Potpun musliman je onaj kod kojeg su prosvijetljeni um i srce

Facebook
Twitter
WhatsApp

Piše: šejh Muhamed el-Gazali / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Žao mi je – kao i mnogim drugima – dvije skupine ljudi. Prvu skupinu čine oni koji osjećaju snažnu emociju, duboku želju za Allahom i jasnu ljubav prema Njegovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, ali i pored toga, slabo poznaju i razumiju Kur'an i Sunnet. I da stvar bude još gora, oni su dovedeni u iskušenje da budu fanatični sa ono malo znanja koje imaju, i da im je to dovoljno da u sebi osjećaju iskrenost vjerovanja i snagu ljubavi prema Allahu i Njegovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem.

Drugu skupinu čine oni koji posjeduju izvanrednu inteligenciju, široko znanje i elokvenciju. Oni znaju šta je ispravno u većini šerijatskih propisa i obavljaju ibadete onako kako je propisano, ali su hladni, grubih i tvrdih srca, i skoro da priželjkuju posrtanje drugih, kako bi osudili njihove greške, uzdižući sebe zbog razumijevanja istine koja im je data i njihovog poznavanja Kur'ana i Sunneta.

Obje skupine sam upoznao kroz moje iskustvo sa ljudima.

Iritiralo me kod ljudi sa izraženom emocijom, to što su zbog neznanja i ljubomore tvrdoglavo ustrajavali u praznovjerju, kao i njihova nesposobnost da shvate propise čiji su dokazi jasno objašnjeni u Allahovoj vjeri i njihovo zadovoljstvo bezobzirnom, pasivnom ljubavlju.

Što se tiče druge skupine, iritirala me njihova arogancija zbog njihove upućenosti u ispravnost nekih doktrinarnih (akaidskih) i pravnih (fikhskih) propisa kojima su se rukovodili, njihovo podcjenjivanje grešaka i nedostataka srca, te odsustvo žara u ibadetu i samilosti prema ljudima. U prošlosti se, kako se navodi u islamskoj literaturi, imam Ibnul-Kajjim el-Dževzijje žalio da je neke profesore, muftije i sudije karakterizirala gruba narav i tvrdo srce, iako je njihova teorijska sposobnost u oblasti nauke bila neupitna.

Potpun musliman je onaj kod kojeg su prosvijetljeni um i srce. Oštrina njegovog vida i oštroumnost (besira), isprepleteni s njegovim mislima i emocijama u njegovom ophođenju prema Allahu i prema ljudima, tako da ne znaš koje od njih prednjači: iskrenost njegovog ponašanja ili ljepota njegovog znanja, i ne znaš šta je divnije: plemenitost njegove ustreptale duše ili pronicljivost njegovog briljantnog uma?!

Ove karakteristike su izvedene iz prirode samog islama, jer je to vjera koja svoja uvjerenja – u smislu mentalnog zdravlja – gradi na idejnim osnovama sličnim aksiomima u matematičkim naukama aritmetike, algebre i geometrije.

Racionalni temelji ove vjere utvrđeni su onim što je propisano u vezi općih postupaka i međuljudskih odnosa, kao i u vezi novonastalih sitaucija i problema.

S druge strane, islam je vjera ibadeta zasnovana na čistoći srca, ispunjavajući ga iskrenošću, ljubavlju i lijepim ponašanjem, i lišavajući ga slijeđenja strasti, sebičnosti i prevare.

Biografija Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, primjer je ove dvojnosti između budnosti srca i uma, i njihovog susreta u jednom i jedinstvenom ponašanju.

 

 

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA