SAFF

Promocija romana „Ženo, ime ti je sabur“ autorice Zuhre Bajramović-Halać

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zadnje julsko veče, u ljetnjoj bašti „Cabaret cluba“ u Zenici, upriličena je neobična promocija romana prvijenca,  „Ženo, ime ti je sabur“ autorice Zuhre Bajramović-Halać. Počelo je zvucima dobošara, koji se u bosanskoj narodnoj nošnji prošetao kroz brojnu publiku do scene, za ovu priliku ukrašene  bosanskim motivima, uz mlade članove GUD „Filigran“ poredane oko sofre i mušebaka. Čitanjem stihova pjesme „Sabur će umjesto sunca, svjetlom se duše zvati“, za koje inspiraciju nađoh u romanu, započeo sam promociju.

Moderator promocije, glumica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Sabina Kulenović, predstavila je učesnike promocije, obraćajući se: Poštovani ljubitelji pisane riječi, sanjari, čitači tuđih života i proživljenja, dragi prijatelji! Zadovoljstvo mi je ugostiti vas na promociji romana „Ženo, ime ti je sabur“autorice Zuhre Bajramović-Halać. Pored mene su urednik romana Said Šteta i recezent Maša Škrbić,  autorica romana Zuhra Bajramović-Halać, , mladi muzičar na harmonici Dženis, zatim vokalna solistkinja Džejma i članovi GUD „Filigran“ sa Melihom Karanom na čelu.

Predstavljajući roman, kao urednik , rekao sam slijedeće: Radeći na ovom romanu, uz trpljenje koje je autorica imala, dok sam insistirao da zajedno brusimo rečenice poredane u rukopisu, kako bi one dobile konačan sjaj, potrošili smo nepunih šest mjeseci. Sabur, kao svjetionik ljudske nevolje u moru neljudskih oluja, potopa i ponora, meni je bio podstrek da istrajem u radu. Žena, kao aura nad svakom kućom, sveprisutna ovodunjalučka ljepota, takođe mi je, kao drugačijem spolu, ne mogu reći suprotnom, bila podstrek za rad. Jer, kako biti suprotan tom dragom biću, kada muškarac tek pored žene doživljava svoju potpunost i biva cjelina. U ovom romanu, to krhko biće, sijevnut će vatrom zmaja i biti zvijezda padalica skoro u isti tren. Uvijek zavodljivo!

Porukom iz Italije, javila se recenzent Marijana Nikolić: Poštovani prijatelji, ljubitelji lijepe riječi. Ne požalite minute u drugovanju sa ovim romanom koji iscuri iz ženske duše, jer sam i sama naprosto uživala, zatvorena među koricama, suosjećajući se sa junakinjom romana Amrom. Roman “Ženo, ime ti je sabur“autorice Ztuhre Bajramović-Halać,  apsolvira vječiti izgovor, da svakome je njegova sudbina uvijek najteža i uvodi nas u priču, iako tragičnu, potpuno doživljenu, blisku a nadasve tešku. Autorica nam otkriva  ženu, u svojoj opstojnosti, kao bića ali i uloge koju ima. Snažnu i izdržljivu, kakvu smo svi u svome životu, makar jednom upoznali. Da je ljubav poput vode, što i u kamenu nađe put, autorica nam u ovom romanu pokazuje na krajnje diskretan način, u naziranju obostrane ljubavi između glavne junakinje Amre i Ahme, polubrata njezina supruga. Ali ta ljubav nema raspleta! Esencijalnost ovog romana ogleda se u tome, što konačno determinira tabue, da je vlastita žrtva, koja se čini iz ljubavi, ujedno i zaostalo shvatanje, mentaliteta, koji se uvijek vezuje  za samo jednu religiju. Naprotiv, ovdje je ljubav aksiom življenja i umiranja.  Sa istim razlogom, potpuno saburli, nesebična ljubav postaje ogled i potvrda, da su se velike i tragične ljubavi događale i događaju još uvjek, na ovim rovitim prostorima a ne samo na balkonu u Veroni!

Potom se prisutnoj publici obratila recenzent Maša Škrbić riječima: I ja vam, kao jedan od recenzenata romana, iskreno, od srca, želim dobrodošlicu. Autorici, gospođi ZUHRI, čije ime na persijskom znači ZVIJEZDA, čestitam dvije velike stvari u jednom događaju. Prva je rođendan, danas joj je, a neću vam reći koji je po redu, a druga – evo ova divna promocija. Nije lako napisati ni pismo, pogotovo ljubavno, a kamoli – roman! Autorica je, što sam objelodanila i u svojoj recenziji, hrabro i odvažno ušla u ovaj izazov.Tekst i radnja, bolje je reći – radnje u romanu, su zanimljivi, puni emocija i obrta i, u najkraćem, kao magijom privlače da čitaoci otkriju tajne, koje su se – voljom autorice i zahvaljujući njenom spisateljskom umijeću – ugnijezdile između korica romana. Oni koji budu pročitali roman „ ŽENO, IME TI JE SABUR“ biće, po mom mišljenju, duhovno bogatiji.Uz to će spoznati da istina nije u lijepim riječima, kao i to da lijepe riječi nisu u istini. Inače, pored spomenutih recenzenata svoju recenziju u romanu, dao je i zenički književnik Taib Spahić, koji je bio spriječen da prisustvuje.

Na kraju, višnja na torti, bilo je obraćanje autorice romana, koja je to veče i slavila svoj rođendan.  – O romanu su već toliko toga lijepog rekli urednik i recenzenti,  a ja sam se potrudila da svoja osjećanja i preživljenja glavnih junaka Amre i Salka, posložim kao ruho u seharu, između ovih korica. Tamo sam rekla što sam imala, a vama svima, još jednom hvala od srca što ste mi uljepšali ovu, za mene nezaboravnu noć.

Hvala vam!

Uz čitateljsko umijeće moderatora,  glumice Sabine Kulenović, koja nam je pod rever utisnula retke iz romana, završena je promocija romana.  Puna duše bosanske i slika koje nas, makar na trenutak, vratiše u vrijeme prekriveno patinom.

Piše: Said Šteta

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA