Radončić se žalio međunarodnim institucijama zbog poreznog duga od 11 miliona KM

1125

Autor: Faktor.ba

Jedanaest miliona KM utajenog poreza firmi u vlasništvu Fahrudina Radončića, a kojeg je inspekcijskim nadzorom utvrdila Porezna uprava FBiH, zapravo su “politički pritisak na slobodu medija”. Tako barem tvrdi šef SBB-a i “utemeljitelj” Dnevnog avaza Fahrudin Radončić u pismu kojeg je adresirao na međunarodne institucije koje djeluju u BiH, poput OHR-a, MMF-a, Svjetske banke, Delegacije EU-a u BiH, Vijeća Evrope, ambasada SAD-a i Njemačke te OSCE-a i UNDP-a.

Radončić se u pismu požalio jer je Porezna uprava u njegovim firmama utvrdila poreznu utaju “tešku” 11 miliona KM, a njihov inspekcijski nadzor je ocijenio kao “višemjesečnu kampanju protiv Avaza i njega lično”. Tvrdi da je siguran kako će postupak utvrđivanja poreznih obaveza završiti “na isti način kao i onaj iz 2000. godine”.

– Tada je Avaz pred Sudom u upravnom postupku dokazao legalnost svog poslovanja – napisao je Radončić.

Konstatacija da je Avaz pred Sudom dokazao “legalnost svog poslovanja” ipak ne odgovara istini. Naime, Vrhovni sud FBiH je 24. januara 2001. godine donio presudu broj U-1887/00, kojom je Radončićevu žalbu na nalaz Porezne uprave FBiH odbio kao neosnovanu te je u potpunosti potvrdio sve obaveze koje je Porezna uprava FBiH obračunala, a koje je potvrdilo Federalno ministarstvo finansija.

Porezna uprava FBiH je tada, podsjećanja radi, utvrdila “Avazovu” poreznu utaju u iznosu od oko milion KM. Radončić se najprije žalio na rješenje inspektora, žalba je odbijena kao neosnovana, a zatim je pokrenuo sudski spor koji je dobio navedeni epilog. Međutim, novac nije vratio jer je tadašnja Vlada FBiH, koju su činile stranke “Alijanske za promjene”, formirala komisiju koja je poreznu obavezu, potvrđenu odlukom Vrhovnog suda FBiH, umanjila na zanemariv iznos. Drugim riječima, Radončiću je oprošten porezni dug, što je vjerovatno jedini slučaj u sudskoj praksi kojim je sudska presuda izmijenjena u upravnom postupku formiranjem komisije koju imenuje nadležni izvršni organ vlasti.

Na Radončićevo pismo međunarodnim institucijama je reagirala i Porezna uprava FBiH, poslavši na iste adrese svoj stav u vezi s višemilionskom poreznom utajom. U tom dopisu iz Porezne uprave FBiH ističu da firme iz grupacije Avaz nisu nikako kontrolirane duže od 15 godina.

– Postupci, odnosno istrage iz poslovnih transakcija preduzeća iz grupacije Avaz koje provodi Porezna uprava FBiH, su inicirani aktima SIPA-e od 3. marta 2016. godine i 16. marta 2016. godine, kao i aktom Federalne uprave policije od 4. januara 2018. godine – navodi se u dopisu Porezne uprave FBiH.

Pritisak Fahrudina Radončića na rad Porezne uprave FBiH, konstatiraju iz ove institucije, se konstantno vrši, a naročito je bio izražen u periodu od februara do aprila 2018. godine. Također smatraju da su ovakvi Radončićevi postupci pritisak i na Federalno ministarstvo finansija, u čijim je ladicama smješten inspekcijski nalaz Porezne uprave FBiH.

– U prilog ovog mišljenja ističemo da je Avaz došao u posjed korespodencije koja se odvijala između Porezne uprave i Federalnog ministarstva finansija, a za koju nije trebao i nije mogao znati. U cilju istine i pravde, kao i vašeg informiranja i informiranja cjelokupne javnosti, pozivamo Fahrudina Radončića i menadžment firmi iz grupacije Avaz da daju pisanu izjavu da se podaci sa kojima raspolaže Porezna uprava FBiH ne smatraju poreznom tajnom i da se mogu saopćiti javnosti, kako bi javnost, naročito stručna, mogla ocijeniti da li je Porezna uprava radila nezakonito, ili je to radila grupacija Avaz ili njen “utemeljitelj” Fahrudin Radončić. Ukoliko Radončić i menadžment firmi iz grupacije Avaz daju pisanu izjavu da se podaci sa kojima raspolaže Porezna uprava FBiH ne smatraju poreznom tajnom, Porezna uprava FBiH je spremna da informacije kojima raspolaže predoči stručnjacima koje Vi odaberete kako bi se razjasnio svaki dokaz i činjenica, a o istini bismo zajedno informirali stručnu, pravnu i cjelokupnu bh. javnost, ali i pomogli drugostepenom organu u procesu donošenja pravedne i zakonite odluke – stoji u dopisu Porezne uprave FBiH međunarodnim institucijama.

Pojašnjavaju također da je dopis poslan sa vjerom da “nezakoniti postupci neće ostati nekažnjeni i obeshrabriti građane da prijavljuju svoje prihode i plaćaju poreze”.

Naredni zakonom propisani koraci u procesu naplate poreznog duga su u nadležnosti Federalnog ministarstva finansija, na čijem je čelu HDZ-ova ministrica Jelka Milićević. Upravo u tom kontekstu se može posmatrati i Radončićev nedavni tajni sastanak sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem, ali i beskrupulozni pokušaji da, uprkos katastrofalnom izbornom rezultatu, SBB postane dio izvršne vlasti.

Kao primjer pritisaka koje mediji u vlasništvu Fahrudina Radončića vrše na Poreznu upravu FBiH i v. d. direktora te institucije Šerifa Isovića ističu predmet “Zadruga”.

Taj je predmet Porezna uprava FBiH otvorila 3. marta 2016. godine, a izvještaj nadležnom tužilaštvu podnijela 16. septembra 2016. godine. Izvještajem je obuhvaćen period poslovanja “Zadruge” od 1. januara 2011. godine do 31. marta 2016. godine.

– Posebno je interesantno to što je g. Radončić isticao, a Avaz prenosio, da je veliku poreznu krađu u predmetu “Zadruga” dozvolio v. d. direktora Isović, iako je period kontrole “Zadruge” bio u periodu prije dolaska Isovića na dužnost direktora. Informacije iz ovog predmeta su se našle u Avazu početkom 2018. godine pa se, logično, treba zapitati kako je Avaz došao do podataka koji predstavljaju poreznu tajnu i da li to Avaz upravlja poreznim, sudskim i tužilačkim procesima – navode iz Porezne uprave FBiH.