Ramazanske aktivnosti Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću

404
IPF Bihac

Piše: Fahrudin Vojić

Okončanje akademske godine označava i kraj aktivnosti visokoobrazovnih institucija, čiji uposlenici odlaze na zaslužene odmore. Takav je slučaj sa svim visokoškolskim ustanovama na području Unsko-sanskog kantona osim Islamskog pedagoškog fakulteta, čije se aktivnosti nastavljaju i u ramazanu. Od aktivnosti koje se odvijaju na ovoj visokoškolskoj ustanovi izdvajamo iftare, teravije i noć Lejletul-kadra.

Iftari

Od brojnih iftara koji se održavaju tokom mjeseca ramazana u prostorijama Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, nezaobilazan je tradicionalni iftar čiji sponzor je Ambasada Kraljevine Saudijske Arabije. Ovogodišnjem Iftaru je prisustvovao velik broj uglednih ličnosti iz akademskog i vjerskog života, predstavnika Univerziteta i medžlisa sa područja Unsko-sanskog kantona. Među prisutnim zvanicama je bio i rektor Univerziteta u Bihaću, dr. Refik Šahinović koji je iskazao svoje zadovoljstvo pozivom i prisustvom na ovom iftaru, dodavši kako Islamski pedagoški fakultet u Bihaću, i na ovaj način pokazuje da posjeduje kvalitete za organizaciju različitih aktivnosti koje su značajne za društvenu zajednicu u kojoj djeluje.

Iftar u organizaciji ŽEO „Iskre”

Već dugi niz godina članice ŽEO „Iskre” iz Bihaća, organizuju iftar kojem, po običaju, prisustvuje velik broj žena. Ove godine je ostvaren rekordan broj od preko stotinjak gošći koje su se, u prostorijama Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, družile sve do sehura. Da iftarska atmosfera bude što lijepša i svečanija, pobrinule su se članice hora „Iskre” koje su svojim melodičnim glasom i emotivinim izvođenjem ilahija, uljepšale ovo ramazansko druženje.

Teravije

Među nizom ramazanskih aktivnosti IPF-a sigurno je najznačajniji teravih-namaz, koji se klanja u džamiji ovog Fakulteta. Teravih-namaz predvodi Edin Fajković iz Bihaća, koji je jedan je od najmlađih softi koje predvode teravih-namaze na području Medžlisa Bihać. Kada je bio student prve godine Fakulteta, ukazano mu je povjerenje da predvodi teraviju u prepunoj džamiji Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću. Svojim prelijepim glasom i intonacijom Kur'ana, Edin privlači mnoge klanjače koji mahsuz dolaze da klanjaju teraviju za njim. „Evo, već četiri godine zaredom predvodim teraviju u ovoj džamiji i zahvalan sam Upravi Fakulteta, ali i džematlijama koji klanjaju za mnom, na ukazanom povjerenju i časti” ističe Fajković.

Ramazanske posjete

Kako je ramazan prilika da se vjernici posjećuju, obilaze i druže više nego u ostalim mjesecima, tako su i posjete tokom ramazana dragocjene i značajne. U sklopu obilaska Bošnjaka u Krajini, dr. Mustafa ef. Cerić i muftija Muamer ef. Zukorlić, posjetili su Islamski pedagoški fakultet u Bihaću i tom prilikom klanjali teravih-namaz, te održali predavanje o vrijednostima islama, ramazana, posta i znanja. Uprava na čelu sa dekanom prof. dr. Muharemom Štulanovićem priredila je svečani doček uvijek rado viđenim gostima na ovoj visokoobrazovnoj ustanovi.

Noć Lejletul-kadra

Svake godine za noć Lejletul-kadra, Islamski pedagoški fakultet ustupi svoje prostorije i dvorište, kako bi se na prigodan način obilježila noć Lejletul-kadr. Ovogodišnja svečanost je okupila rekordan broj vjernika koji su se družili sve do sehura. Aktivisti udruženja Život u podršku Medžlisa Bihać su priredili nezaboravnu atmosferu za oko 700 prisutnih Bišćana, koji su imali priliku slušati ašere, ilahije i vazove, te se u pauzama osvježiti sokovima i kahvom. Pored melodičnog učenja Kur'ana mladog Edina Fajkovića koji je predvodio teravih-namaz, prisutni su imali priliku da slušaju ilahije u izvedbi dvojice bihaćkih solista Mirsada Šehića i Sinanudina ef. Bajrića. Ovogodišnje obilježavanje noći Kadra za razliku od prošlih godina, okupilo je velik broj omladine, koja je došla da provede ovu noć na otvorenom skupa sa svojim sugrađanima, nadajući se božijoj milosti i oprostu.