nedjelja, 1. oktobar 2023 / 16. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Rat u Ukrajini mijenja ustaljena pravila ratovanja

Facebook
Twitter
WhatsApp

Autor: Nedžad Ahatović/ Militaristikablog

Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je prije nekoliko dana video slanja raketa Brimstone 2 ukrajinskim snagama. Prevezene su iz RAF Baze Norton u Oxfordshireu u Ukrajinu. To su precizno navođene rakete izvorno dizajnirane za napade iz zraka na kopnene ciljeve po principu „Ispali i zaboravi“. Međutim, prema britanskom Ministarstvu odbrane, ukrajinske oružane snage će ih koristiti za gađanje oklopnih vozila i tenkova ispaljivanjem iz modificiranih lansera sa kopna i to u rojevima!?

Brimstone nakon ispaljivanja, pilot iz letjelice može usmjeriti na cilj preko nišanskog sistema na svom head-up displeju, kada se upotrebljava u skladu sa prvobitnom namjenom. Međutim ukrajinci su brzo shvatili da se podaci o položaju cilja u trenutku lansiranja (što je dovoljno da projektil bude upotrebljen) mogu dobiti iz nišanskog sistema aviona (radarski i/ili elektrooptički), ili sa sličnog sistema sa neke druge platforme poput Bayrtaktara TB-2 ili od kontrolora iz stanice sa zemlje.

Drugo Brimstone se može lansirati protiv ciljeva koji su izvan vizualnog dometa ili dometa nišanskog sistema za lokaciju ciljeva na zrakoplovu ili kopnenoj stanici. Ako izviđački dron locira neprijatelja i markira njegovu poziciju, ti se podaci mogu preko kopnene stanice transferirati u bojevu glavu Brimstone. Primjerice, Brimstone se može lansirati pri letu aviona ili ispaljivanjem iz lansirne platforme na vrlo maloj visini, zatim dobiti potrebne podatke, zadržati ili promjeniti visinu i promjeniti putanju leta i mjenjati oboje do udara u cilj. Uz to Brimstone se može unaprijed programirati za djelovanje samo na određenom području koje njegov računar memoriše. Ako u njemu ne nađe cilj projektil će se samouništiti, tako da operator koji vodi raketu do cilja nije uopšte neophodan. Bojeva glava je dovoljno precizna da može čak razlikovati “poželjne” (oklopna vozila i tenkove) od “nepoželjnih” (civilna vozila) ciljeva. Brimstone je dugačak 1,8 metara i promjera tijela 17,8 centimetra. Masa u trenutku lansiranja mu je relativno malih 48,5 kilograma. Pokreće ga snažan raketni motor na čvrsto gorivo. Nakon lansiranja raketni motor ubrzava projektil na nadzvučnu brinu. Motor radi vrlo kratko uz minimum dima kako bi se i na taj način minimalizirala mogućnost otkrivanja pozicije s koje je lansiran. Maksimalni mu je domet 32 kilometra. Tokom probnog testiranja koja je održano na američkom poligonu China Lake (California) u oktobru 2007. britanski su Tornadoi lansirali 31 Brimstone ostvarivši čak 30 pogodaka. U jednom naletu Tornado je istovremeno lansirao šest Brimstonea da bi jedan od projektila uspio pogoditi pokretni cilj. Iako je Ujedinjeno Kraljevstvo je prvi put doniralo rakete Brimstone Ukrajini još prije pola godine, one nisu našle put da se upotrijebe sa ukrajinskih helikoptera i zrakoplova, a naprednija verzija ovog oružja, Brimstone 2 dostavljena je tek u oktobru. Ovi projektili, od kojih svaki košta oko 175.000 funti (oko 208.000 američkih dolara), mete gađaju na duplo većem dometu nego ranija verzija na 60 km i uz pomoć laserskog obilježavanja ciljeva što se može raditi preko taktičkih borbenih dronova Bayraktar TB-2 ili putem prenosnih portable uređaja kojima može da rukuje samo jedan vojnik. I odmah su ukrajinci krenuli u modificiranje načina dopremanja projektila na bojište kombinujući softver za transfer podataka sa laptopa u bojevu glavu letjelice uz pomoć podataka dobijenih sa portabl uređaja ili izviđačkih dronova. Zašto?

Ukrajinske trupe modificirile su svoje kamione (uglavnom civilne) da služe kao mobilne lansirne platforme za Brimstone rakete koje se obično lansiraju iz zraka. Ono što ukrajinci žele da postignu je koordinirani napad sa ovim oružjem uz markiranje laserom ciljeva iz zraka ili sa kopna i ispaljivanje iz modificiranih lansera u roju 12 Brimstone2 projektila na 12 različitih ciljeva na udaljenosti od 30 do 60 km danju i noću i brzu promjenu položaja i dopunu lansera novim projektilima. Ukoliko uspiju da učine ovaj sistem efikasnim, rusi će morati uduplati broj izviđačkih dronova i pojačati sve svoje aspekte vatrene podrške kako bi onemogućili ukrajince da u zoni njihovog napada dovuku i razmjeste ovo oružje. O efektima upotrebe ovog oružja iz zasjede ne treba trošiti rječi, jer je učinak prvog pogodka 100%. Ako ukrajinici uspiju da implementiraju efikasno ovaj sistem u većem broju na ratište, a snimci upotrebe Brimstone projektila lansiranih sa kopna u borbenim uslovima u Ukrajini već postoje, taktika oklopnih snaga će morati proći kroz ozbiljnu reformu, jer će oklop moći biti uništavan sa distance gdje je sredstvo za lansiranje relativno sigurno od artiljerije i avijacije protivnika, a ima preciznost veću od 96%. Tokom posjete Kijevu prošlog vikenda britanski premijer Rishi Sunak najavio je da će još jedan paket vojne pomoći od 50 miliona funti iz Velike Britanije biti uskoro poslan Ukrajini.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA