SAFF

Rusi razorili branu u strahu od ukrajinskog desanta

Facebook
Twitter
WhatsApp

Ogromna brana iz sovjetske ere Kahovka, koja se nalazi u dijelu južne Ukrajine koji je pod kontrolom Rusije, dignuta je u utorak u zrak poplavivši okolna područja, izvijestio je Reuters, pozivajući se na izvore s obje strane.

Prema videomaterijalu dostupnom s jedne i s druge strane, srušena je brana hidrocentrale Nova Kahovka uzvodno od Hersona te se vodostaj podigao za 2,5 metra zbog čega je u toku evakuacija otočja u Dnjepru te naselja na obalama, vjerovatno i samog Hersona. Iako ruski analitičari i blogeri tvrde kako je uništena jedino sama centrala uslijed ukrajinskog napada, a ne i sama brana, na snimcima se jasno vidi kako brane više nema.

Južna komanda ukrajinskih snaga jutros je objavila da su ruske snage srušile branu Nova Kahovka.

– Razmjeri uništenja, brzina i količine vode, kao i vjerovatna područja poplave se trenutno razjašnjavaju – objavila je komanda.

Oleksandr Prokudin, ukrajinski guverner regije Herson, objavio je video na Telegramu u kojem kaže da će kao rezultat štete na brani Nova Kahovka voda doseći kritični nivo za pet sati i da je evakuacija započela.

Zašto su Rusi srušili ove branu?

U strahu da bi ukrajinske snage mogle pokušati desant na lijevu obalu Dnjepra, Rusi su razorili branu Nova Kahovka. Na taj su način onemogućili da je ukrajinske snage iskoriste kao most preko Dnjepra. Istovremeno ogromno povećanje razine Dnjepra zapadno od brane, sve do ušća u Crno more, onemogućit će bilo kakav ukrajinski pokušaj desantiranja preko rijeke.

Uništenje brane moralo je biti planirano i odobreno s najvišeg mjesta. No ruski načelnik glavnog štaba, general Valerij Gerasimov, zna da je ruska obrana Hersonske oblasti južno od rijeke Dnjepar nepostojeća.

Kad bi Ukrajinci uspjeli prijeći na lijevu obalu Dnjepra, imali bi otvoren put prema Krimu. Za tu zadaću ukrajinska vojska je oformila dvije brigade mornaričke pješadije koje su isključivo uvježbavane za riječna desantiranja.

Iza brane nalazi se ogromno akumulacijsko jezero dužine 240 i širine do 23 kilometra. U njemu se nalazi nešto više od 18 kubičnih kilometara vode (u maju je razina jezera dosegla tridesetogodišnji maksimum). Da bi se ispraznilo kroz uništenu branu, trebat će mjeseci.

Doduše, pražnjenjem jezera onemogućit će se rad kanala koji je dovodio vodu do Krima, ali to nije problem Gerasimova. Njegov je problem što branu može raznijeti samo jednom i što će na jesen, kad se akumulacijsko jezero isprazni, Ukrajinci imati priliku za novi pokušaj.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA