SAD povlači antiraketne sisteme iz arapskih zemalja: Novo iznuđivanje bogatstva ili početak povlačenja iz zaljevskih zemalja

2069

Piše: Abdullah Nasup

Sjedinjene Države odlučile su da povuku antiraketni sistem Patriot iz Kuvajta, Bahrejna i Jordana.

Ova odluka dolazi nedugo nakon Trumpove poruke saudijskom kralju da Sjedinjenim Državama mora još platiti što ga štite, jer bez njih „ne bi opstao na vlasti više od dvije sedmice“.

Uporedo s ovom odlukom traju američkja nastojanja za formiranjem tzv. arapskog NATO-a, vojnog saveza arapskih zemalja, američkih saveznica.

Da li je ovo američki manevar i pokušaj dodatnog iznuđivanja arapskog bogatstva od zaljevskih diktatora ili se sprema stvarno američko povlačenje sa Bliskog istoka?

Zašto je Amerika povukla svoje antiraketne sistem iz spomenute tri zemlje

Službeno objašnjenje američke vojske, koje su prenijele novinske agencije, jest da se radi o uspostavljnju balansa snaga daleko od Bliskog istoka.

Mogućnost da se radi o početku američkog povlačenja iz regije je vrlo mala u poređenju s činjenicama koje ukazuju da se radi tek o pripremi za novu otimačinu arapskih bogatstava slabljenjem odbrambenih mogućnosti zaljevskih vladara, što će ih nagnati da se odluče za dodatno plaćanje američke „zaštite“, koja će biti najkorisnija Sjedinjenim Državama.

Prva činjenica je da, uporedo s ovim povlačenjem antiraketnih sistema, američki predsjednik Donald Trump radi na uspostavljanju arapskog vojnog saveza sastavljenog od šest zaljevskih zemalja (Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrejn, Kuvajt, Oman i Katar), kojima bi bili pridruženi Jordan i Egipat. Ali, da bi ovaj savez bio efikasan potrebno je da se uspostavi jaka raketna odbrana, a to neće biti moguće bez dodatnog američkog angažmana.   

Navedenu pretpostavku pojačava činjenica da zaljevski režimi ne pokazuju uznemirenost ovom informacijom o povlačenu američkih antiraketnih sistema.

Glavni štab kuvajtske armije je pojasnio da „ono što se povlači usko je vezano za pružanjem zaštite američkoj vojsci, a kuvajtski sistem Patriot dovoljan je da samostalno osigura zaštitu svih dijelova zemlje.“

Odluka o povlačenju raketnih sistema oprečna je i sa zaoštravanjem Trumpove retorike prema Iranu i prijetnjama vojnom eskalacijom, a za ostvarenje takvih prijetnji potrebno je da Sjedinjene Države jačaju svoje odbrambene kapacitete u zaljevskim zemljama.

Sve to govori da je najlogičnije tumačenje ovog američkog postupka da se radi o novom pritisku na arapske diktatore radi iznuđivanja još novca.

Postoji li plan za povlačenje američkih snaga u budućnosti

Po svemu sudeći, povlačenje američkih vojnih snaga iz zaljevskih zemalja nije nešto što se može očekivati u bliskoj budućnosti. Naročito uzme li se u obzir da se intenzivira borba za utjecaj u regiji između SAD-a, Rusije i Irana.

Činjenica da Amerikanci od jula ove godine proširuju svoju vojnu vazduhoplovnu bazu El-Adid u Kataru, uporedo s izvođenjem projekta dodatnog utvrđivanja dvije mornaričke baze koje se nalaze u blizini el-Adida, dodatno slabi pretpostavku da Amerikanci započinju s povlačenjem vojnih snaga iz Zaljeva.

Također, Sjedinjene Države ojačale su svoje vojno prisutvo u regiji slanjem specijalnih snaga u Saudijsku Arabiju, u maju ove godine, kako bi asistirale Rijadu u neutraliziranju balističkih raketa koje šiijska teroristička organizacija Husi, koju sponzorira Iranom, ispaljuju iz Jemena na saudijske gradove. Ovo je jedan od pokazatelja dodatnog utjecaja SAD-a u Saudijskoj Arabiji.

Borba za utjecaj na Bliskom istoku koju SAD vode sa Rusijom, Iranom i Turskom, čiji utjecaj je sve snažniji, ide u prilog tvrdnji da se Amerikanci nemaju namjeru povlačiti iz Zaljeva.

Rusija u Siriji već ima mornaričke baze u Tartusu i Lazikiji, vazduhoplovnu bazu u Lazikiji i Hami, a namjerava izgradnju jedne vojne baze u blizini grada Harbet Ras al-Vair, pedesetak kilometara od Damaska. Iran, također, ima brojne baze u Siriji uz jak utjecaj u Iraku, dok Turska ima vojnu bazu u Kataru, a vojno je angažirana u Siriji.

Bogati ste mnogo – platit ćete mnogo

Američki predsjednik Donald Trump, neumoran je u podsjećanju vladara bogatih zaljevskih zemalja da bez američke zaštite ne bi opstali na vlasti i da to moraju platiti. Američki predsjednik vješto se služi starom metodom ucjenjavanja povezujući američko vojno prisustvo u zaljevskim zemljama sa spremnošću arapskih vladara da izdašno plaćaju američku „zaštitu“, iako od američkog vojnog prisustva u tim zemljama najveću korist imaju upravo SAD, jer time jačaju svoj politički i finansijski utjecaj u regiji.

Trampov odnos prema vladarima bogatih zaljevskih zemlja najkraće se može objasniti kroz maksimu: bogati ste mnogo – platit ćete nam mnogo. Čini se da je ta maksima najbolje objašnjenje i za razlog najnovije odluke američke administracije o povlačenju antiraketnih sistema iz Kuvajta, Bahrejna i Jemena.