SAFF

Salkan Delić: Slijepi učenik Behram-begove medrese

Facebook
Twitter
WhatsApp

Piše: Alem Dedić

Ima jedan islamski učenjak koji je napisao djelo u kojem je obradio biografije slijepih ljudi. On u uvodu svog djela spominje da su slijepe osobe u principu inteligentne, čak znaju biti oštroumnije od osoba koje vide, imaju jaču memoriju itd. Zato su dosta hafiza Kur'ana i hadisa bili, upravo slijepi. Budući da je slijepima uskraćen vid oni se dosta oslanjaju na razum. Osobe koje vide svašta gledaju i to im odvlači koncentraciju. Dokaz tome jeste da osoba koja vidi, a kada se želi nečega prisjetiti ona zažmiri ne bi li se toga sjetila. Ovako počinje da priča hafiz Abdullah Kapo, odgajatelj u Behram-begovoj medresi u Tuzli o svom učeniku Salkanu Deliću, učeniku prvog razreda Behram-begove medrese.

Želja mu bila da upiše medresu

Salkan je od rođenja slijep. Iako mu je uskraćeno čulo vida, Salkan svijet gleda svojom čistom dušom, svojim srcem. Danas on hrabro korača naprijed i primjer je drugima. Danas on živi svoj san, jer želja mu je bila da upiše Behram-begovu medresu. I upisao ju je. Kao što smo rekli, prvi je razred medrese i hrabro ide svome cilju.

Salkan Delić je rođen 1999. godine u Tuzli. Sa roditeljima živi u mjestu Previle. Ako bismo ga htjeli opisati osobinama rekli bismo da je Salkan hrabar, vedrog duha, optimističan, oštrouman, borac… Osnovnu školu je završio u Sarajevu, osim devetog razreda kojeg završava u mjestu Podorašje, općina Srebrenik. Salkan nam priča kako mu je osnovnoškolsko obrazovanje prošlo odlično.

„Kad su me pitali koju školu želim da upišem ja sam rekao medresu. Nihad efendija odigrao je veliku ulogu, uvijek sam bio s njim i on je razvio tu ljubav prema medresi“, kaže za Preporod Salkan.

U medresi se dobro snašao i brzo prilagodio. Na prvom polugodištu prošao je vrlodobrim, njegove kolege u odjeljenju su ga odlično prihvatili, čak su ga izabrali za dopredsjednika odjeljenja.

Medresa uspješno odgovorila izazovu

„Mi smo informacije o Salkanovoj želji da upiše medresu dobijali u nekoliko faza. Prvu informaciju smo dobili otprilike prije godinu dana, nakon što je televizija Tuzlanskog kantona snimila emisiju o tom dječaku i on je javno na televiziji rekao da želi upisati Behram-begovu medresu. Nakon toga smo se mi zainteresirali, razgovarali sa mjesnim imamom, ostvarili kontakte sa Udruženjem slijepih, kasnije i sa roditeljima dječaka i sa samim dječakom. Tako da smo kazali da smo spremni preuzeti na sebe njegovo dalje školovanje odnosno prihvatiti da on bude učenik Behram-begove medrese“, prisjeća se u razgovoru za Preporod Ahmed Hatunić, direktor medrese.

„Bilo je to malo i za nas neobično, ovo je prvi slučaj, ne samo u Behram-begovoj medresi nego u svim ustanovama Islamske zajednice da se pojavljuje jedan dječak, jedan učenik kome je uskraćen vid. Prihvatili smo se toga, uz određene rezerve kako će se Salkan navići na život u medresi, hoće li moći, bili smo spremni da uložimo maksimalan napor. Mi smo, zaista to i uradili, i odgajatelji i profesori, tako da ova školska godina teče bez bilo kakvih poteškoća, bilo kakvih prepreka. Naše bojazni su bile neopravdane. Ovo je jedan podsticaj svima onima koji imaju mogućnost da prime takve ili slične učenike, da se s tim bez ikakvih problema susrećemo, suočavamo. Hvala Bogu, Salkan savladava nastavni plan Behram-begove medrese bez ikakvih problema“, kaže direktor Hatunić.

Pažnja profesora i prijatelja

„Kad smo saznali da ćemo imati učenika kojem je uskraćen vid, na samom početku smo imali malu bojazan kako postupiti, jer prije nikad u medresi nismo imali takvu osobu. Mi smo, u principu prema Salkanu postupili kao i prema ostalim učenicima, nismo pravili skoro nikakvu razliku između njega i ostalih učenika. I Salkan se vrlo dobro uklopio, jako brzo i lahko se prilagodio. Brzo je zapamtio puteve do džamije, restorana, škole. Na početku se morao osloniti na kolege. Međutim, kasnije je to samostalno radio. On sada zna otići do restorana, džamije, sobe. Ono što nas je iznenadilo jeste da se brže prilagodio nego neki drugi učenici koji, hvala Bogu vide“, kaže za Preporod Abdullah Kapo, Salkanov odgajatelj u medresi.

Salkan na nastavi ništa ne piše, a u učenju mu dosta pomažu njegovi prijatelji. Poslije podne, priča nam Salkan, kada se završi nastava njegovi prijatelji mu diktiraju lekcije koje on prenosi na mašinu i uči pomoću Brajevog pisma.

Omiljen u razredu

Jedan od Salkanovih prijatelja jeste i Mahmud Hrnjić koji mu svakodnevno pomaže u učenju i lakšem savladavanju gradiva. „Sa Salkanom sam se počeo družiti kada smo krenuli u medresu. Vrlo brzo mi je postao drag, jer je Salkan jedna veoma duhovita i prijatna osoba. Postao je omiljen u razredu. Sa Salkanom je lahko raditi jer je on spreman da da sve od sebe. Mnogo puta nas je zadivio svojom inteligencijom i nadprosječnošću. Brzo uči a predmet koji najviše voli je Arapski jezik. Budući da je medresa škola internatskog tipa i to je za Salkana bio izazov. Uz pomoc Sabita koji je sa njim u sobi i tu prepreku je brzo savladao. Salkan je sebi postavio visoke ciljeve i nadam se da će, uz Allahovu pomoć kao i pomoć prijatelja, profesora i roditelja to i ostvariti“, kaže Mahmud.

Salkan će, ako Bog da uspjeti

Jedan od zaslužnijih što je Salkan krenuo ovim putem jeste i njegov efendija Nihad Ibrišević, imam u džematu Previle. „Velika želja našeg Salkana za memorisanjem osnovnih sura iz amme džuza meni je bila dodatni motiv i nesvakidašnje iskustvo da što više svoga slobodnog vremena provedem sa Salkanom, diktirajući mu sure, dove, nijjetove i sl. Kada vidiš da Salkan vozi biciklo, zna koristit laptop i mobitel, da može bez problema pratiti nastavu sa ostalom djecom, da brzo savlada i nauči stranicu Kur‘ana napamet zaledi se insanu dah“, kaže za Preporod imam Ibrišević.

Salkanova želja, kao i želja svih naših sagovornika jeste da Salkan uspješno završi medresu, nastavi školovanje na nekom od fakulteta i da, kao i do sada uspješno korača kroz život. Svi oni će mu biti podrška u tome.

Izvor: Preporod

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA