Saudijska Arabija i Maroko – kvarenje prijateljskih odnosa

1521

U posljednje dvije godine tradicionalno dobri odnosi između Saudijske Arabije i Maroka ozbiljno su uzdrmani. Uprkos tome što dužnosnici s obje strane u posljednje vrijeme pokušavaju da smanje ton i poreknu stagnirenje u njihovim odnosima, postoji snažan dojam da su nekad bliski saveznici dosegli veoma nisku tačku u odnosima.

U ovom trenutku je teško reći da li će trenutno trvenje dovesti do trajnog otuđenja dvije zemlje ili je to samo privremena kriza.

Prikazivanje dokumentarnog filma o Zapadnoj Sahari na satelitkom kanalu Al Arabiya (bliskoj saudijskom režimu) u kojem je Zapadna Sahara nazvana okupiranim teritorijem, bilo je povod da Maroko opozove svog ambasadora u Rijadu, Mustafu Al-Mansurija. Maroko je ovaj kontroverzni dokumenbtarac shvatio kao najernu saudijsku provokaciju, koja predstavlja prijetnju primarnom cilju marokanske vanjske politike, a to je priznavanje marokanskog suvereniteta nad Zapadnom Saharom.

Posmatrači vjeruju da je ova dokumentarni film produciran i emitiran kao odgovor na marokansku najavu da će obustaviti svoju podršku arapskoj koaliciji, pod saudisjkim vođstvom, u ratu u Jemenu,

James P. Farwell, a viši istraživač u oblasti strateških studija Munk School, Center for Global Security iz Toronta i bivši savjetnik u američkom ministarstvu odbrane pri strateškoj komandi za Bliski istok, podsjetio je da je Saudijska Arabija s 22 milijarde dolara pomogla jačenje marokanske vojske, a kad je Maroko pozvan da se pridruži članstvu u Vijeću za saradnju zaljevskih zemalja, Saudijska Arabija je postala važan strani investitor. Na kraju krajeva, Arapsko proljeće 2011., poguralo je arapke monarhije ka međusobnoj solidarnosti, jer su osjetile da im prijeti opasnost nakon pada režima u Tunisu i Egiptu. Uz sve to, marokanski kralj Muhammed Šesti je rodbinski povezan sa saudijskim princom Al-Waleedom Bin Talalom.

„Maroko je pokazao veliku nelagodu prema načinu na koji saudijski prijestolonasljednik vodi vanjsku politiku, a Saudijska Arabija se veoma razočarala zbog neutralnosti Rabata u katarskoj krizi. A tu su i druga pitanja koja opterećuju bilateralne odnose, za koje nije jasno mogu li se popraviti lahko i brzo“, itjavio je za MEMO Giorgio Cafiero, CEO i osnivač Gulf State Analytics.

Međutim, krajem marta, kralj Salman u telefonskom razgovoru s kraljem Mohammedom Šestim razgovarao je o saudijsko-marokanskim odnosima i pozvao Maroko na obnovu njihovih „bratskih odnosa”. To je bio jasan znak da Saudijska Arabija ne želi izgubiti važnog saveznika u Sjevernoj Africi, ali je vrlo upitno da li jedan telefonski poziv može popraviti štetu nanesenu u posljednje dvije godine.

Anna Jacobs, nezavisni istraživač sa sjedištem u Dohi, rekla je za MEMO da će poziv kralja Salmana pomoći u privremenom smanjenu tenzija, ali neće promijeniti osnovne uzroke sadašnje napetosti: rečenu, MBS-ovu agresivnu vanjsku politiku u regiji i želju Maroka da ostane neutralan i održava više nezavisnu vanjsku politiku u žiži velikih regionalnih rascjepa. Ovo je posebno istinito u slučaju katarskog krize, u kojoj je Maroko ostao relativno neutralan. Maroko je odbili slijediti Saudijsku politiku i odupro se pritisku MBS-a na sunijske arapske države da svoju politiku usklade sa saudijskim interesima u regiji. Maroko je izrazio jasnu želju da ostane neutralan i održava čvrste odnose sa saudijsko-emiratskim blokom i sa Katarom (a time i Turskom).

Štaviše, Maroko je bio jedna od rijetkih država koja je odmah poslala pomoć u Katar, ubrzo nakon uvođenja blokade. Solidarnost s Katarom navodno je razljutila Saudijce toliko da su glasali protiv marokanskog domaćinstva Svjetskog nogometnog prvenstva 2026. god. S druge strane, Maroko je uznemirio princa MBS-a odbivši mu dobrodošlicu tokom njegove nedavne turneje po arapskim zemljama. Dakle, pronalaženje zajedničkog jezika i rješavanje sve većih razlika neće biti lahak zadatak.

Mnogi sugeriraju da će se Saudijska Arabija, ako nastavi tu politiku, vjerojatno suočiti sa još većom izolacijom. Ubijanje saudijskog novinara Jamala Khashoggija u oktobru prošle godine i humanitarne posljedice saudijskog rata u Jemenu uvelike su oštetili sliku o saudijskom kraljevstvu. Slijedom toga, mnoge zemlje su počele da se distanciraju od Rijada. Rizik od gubitka važnog partnera u Sjevernoj Africi je posljednja stvar koja je Saudijcima potrebna u ovom trenutku.

Iako trenutni trvenja ne moraju nužno značiti veliko narušavanje saudijsko-marokanskog saveza, Jacobs je rekla da će odnosi ostati hladni na neko vrijeme i da će Rabat nastaviti s više nezavisne vanjske politike. Ona je istaknula da je Maroko jasno dao do znanja da neće slijediti Saudijsku Arabiju u svakom pitanju, pogotovo jer MBS dolazi pod sve veće povećalo kako u saudijskom političkom establišmentu, tako i na međunarodnoj razini. Stoga je nije za očekivati bilo koji značajan pomak u vanjskoj politici Maroka u cilju poboljšanja odnosa sa Rijadom i Abu Dhabijem (posebno u vezi sa katarskom krizom i ratom u Jemenu).

Ipak, Farwell vjeruje da će ih njihovi zajednički sigurnosni interesi i kulturne veze prije ili kasnije dovesti do obnove jakog saveza i prijateljstva između dva naroda.