nedjelja, 20. novembar 2022 / 26. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Saudijsko-tursko približavanje je veliki korak naprijed za sve muslimane

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Piše: dr. Ali el-Kurre Dagi / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Buaštlić

Tri kur'anske riječi učvršćuju i čuvaju islamski ummet, a iskustvo dokazuje da su one nepobitna istina i stvarnost, a to su:

”Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte” (Ali Imran, 103.), da bi se izgradio snažan i jedinstven ummet utemeljen na islamskom vjerovanju i uzvišenom islamskom ahlaku.

”A nagodba (pomirenje) je najbolji način” (En-Nisa’, 128.), da bi se riješili svi postojeći problemi i izazovi. 

”I ne prepirite se da ne biste klonuli i bez borbenog duha ostali” (El-Enfal, 46.), da se upozori na opasnost sukoba koji vodi potpunom neuspjehu ummeta.

Stoga, ono što se ovih dana (u toku mubarek ramazana) dogodilo između Saudijske Arabije i Turske, predstavlja krupan korak ka međusobnom zbližavanju, pomaganju i ujedinjavanju na Pravom putu.

Tokom posljednja dva stoljeća, islamski ummet je pretrpio velika razilaženja, komadanje i ozbiljno nejedinstvo na svim nivoima: na nivou narodâ i vjerskih skupina (sekti), kao i na intelektualnom, političkom i ideološkom nivou. Međutim, opasnije od svega toga su teške nesuglasice koje su dovele do toga da muslimani jedni druge tekfire i proglašavaju nevjernicima, te novotarije koje su se pojavile unutar islamističkih pokreta i grupacija.

Zatim, žestoki sukobi između nekih muslimanskih vlada i islamskih pokreta koji su bitan dio ummeta, kao i miješanje stranih (pogotovo cionističkih) obavještajnih službi – čak i pod plaštom vjere – kako bi izazvali unutrašnje sukobe među muslimanima, podijelili ummet i učinili ga neuspješnim, nazadnim i rastrganim.

Zbog toga je islamski ummet danas na opasnoj raskrsnici, pred opstankom ili propašću i poniženjem ako to muslimani ne shvate i ne isprave, ako se ne vratimo izvoru svoje snage i slijeđenju temeljnih islamskih principa, ako ne budemo radili na sveobuhvatnom pomirenju da bi ostvarili istinsku saradnju, ozbiljan, plodan i konstruktivan rad, te da bi u svom napretku i inovacijama išli u korak s vremenom.

S tim u vezi, približavanje arapske islamske zemlje koja ima svoju ogromnu težinu i značaj, kao što je Saudijska Arabija, i države Turske, sa njezinim bogatim historijskim nasljeđem i trenutnim napretkom, imat će velike učinke, te se nadamo da će te veze napredovati i da će im se pridružiti i druge arapske zemlje.

Islamsko jedinstvo je vjerska obaveza i nužnost u suočavanju s velikim izazovima, i islamski ummet ima mnogo zajedničkih stvari koje ga čine najpogodnijim za ujedinjenje i postizanje jedinstva za dobrobit naših država i naroda. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA